28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Februar 2014 12:44

BIH u B grupi Euro 2016

U Palati Des Congres Acropolis u Nici danas sa početkom u 12 sati održan je žrijeb za kvalifikacije 15. Evropskog fudbalskog prvenstva, čiji će se završni turnir odigrati 2016. godine u Francuskoj. BIH je dobila za protivnike Andoru, Kipar, Vels,  Izrael i Belgija.

 

 

U kvalifikacijama će nastupiti rekordne 53 reprezentacije, a po prvi put igrat će i selekcija Gibraltara. Novajlije se nisu mogle naći u grupi sa Španijom, zemljom koja Gibraltar smatra svojim teritorijem i zbog toga je u dugogodišnjem sporu sa Velikom Britanijom. U istoj grupi zbog političkih problema nisu mogli biti i Azerbejdžan i Armenija, odlučili su čelnici Evropske fudbalske asocijacije (UEFA). Žrijebom je formirano devet grupa kvalifikacija, osam sa po šest ekipa i jedna od pet. Radi otkupa TV prava u grupama sa po šest timova poludirigiranim žrijebom od nositelja bit će svrstane Engleska, Njemačka, Italija, Španija i Holandija.


Grupa A: Holandija, Češka Republika, Turska, Latvija, Island, Kazahstan
Grupa B: Bosna i Hercegovina, Belgija, Izrael, Vels, Kipar, Andora
Grupa C: Španija, Ukrajina, Slovačka, Bjelorusija, Makedonija, Luksemburg
Grupa D: Njemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar
Grupa E: Engleska, Švicarska, Slovenija, Estonija, Litvanija, San Marino
Grupa F: Grčka, Mađarska, Rumunija, Finska, Sjeverna Irska, Farska ostrva
Grupa G: Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn
Grupa H: Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbejdžan, Malta
Grupa I: Portugal, Danska, Srbija, Armenija, Albanija


Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić relativno je zadovoljan žrijebom kvalifikacijskih grupa za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

- Sve do izvlačenja ekipa iz drugog šešira bilo je dobro, ali kada smo dobili Belgiju malo smo se razočarali. No, sve u sve, mislim da imamo realne šanse da budemo među prve dvije ekipe. Belgija je u ovom trenutku jedna od najboljih reprezentacija ne samo u Evropi nego i svijetu. Ostale reprezentacije iz grupe su slabije od nas i vjerujem da imamo šanse da izborimo direktan plasman na EP - kazao je Sušić u izjavi za Agenciju FENA. Naglasio je da treba biti oprezan i protiv Izraela, Velsa i Kipra i da ih ne treba potcijeniti.

- Imali smo sreće s posljednjim šeširom, jer na startu možemo da računamo na šest bodova s Andorom. Ostale ekipe ne smijemo potcijeniti, sigurno je da će nas namučiti. Ne možemo očekivati da ikoga od njih možemo lagano dobiti, ali nismo nezadovoljni - dodao je Sušić. Selektor bh. tima prokomentirao je i rezultat žrijeba kada su u pitanju reprezentacije susjednih zemalja. Istakao je da je jednu od najtežih grupa dobila reprezentacija Srbije.

- Srbija je u veoma teškoj grupi s Portugalom i Danskom. Tu je i Albanija koja se ne smije potcijeniti. Neće im biti lako, ali s obzirom na to da dvije ekipe idu direktno a trećeplasirana ide u baraž, mislim da imaju realne šanse da se plasiraju. Mislim da sve reprezentacije iz regiona imaju realne šanse da se nađu u završnici EP-a - naglasio je Sušić.

 

Što se tiče reprezentacija država zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina prilikom žrijeba je bila u odabranom društvu, odnosno u prvoj jakosnoj grupi, dok su se u drugom „šeširu“ naći Hrvatska. U treću jakosnu grupu UEFA je odredila Srbiju i Sloveniju, u četvrtu Crnu Goru, dok je u petoj Makedonija.  

 

Kvalifikacija će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. Plasman na EURO 2016 izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i najbolji trećeplasirani iz grupa, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj, koja neće igrati u kvalifikacijama. Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa će u baraž zakazan za novembar 2015. godine, nakon kojeg će biti poznato kojih će još četiri selekcije igrati na EP. Žrijeb grupa za šampionat u Francuskoj održat će se u Parizu 12. decembra iduće godine sa početkom u 18 sati. Na šampionatu Evrope po prvi put nastupit će 24 reprezentacije, najviše u historiji.


EURO u Francuskoj održat će od 10. juna do 10. jula 2016. godine u osam gradova, Bordou, Lensu, Lilu, Lionu, Marseju, Nici, Parizu, Sent-Etienu i Tuluzu. U 32 takmičarska dana odigrat će se 51 utakmica nakon kojih ćemo saznati ko je novi prvak Evrope, tj. da li će Španija uspjeti odbraniti titulu prvaka. Takmičenja na EP u Francuskoj odvijat će u grupnoj fazi, u kojoj će 24 nacionalna tima biti raspoređena šest grupa sa po četiri ekipe, a potom od osmine finala prema sistemu eliminacije. Plasman u drugu fazu takmičenja na EURO 2016 izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz šest grupa.

 

Prvo Evropsko fudbalsko prvenstvo odigrano je 1960. godine, takođe, u Francuskoj, a prvi prvak Starog kontinenta postao nekadašnji SSSR koji je u finalu poslije produžetaka pobijedio bivšu SFR Jugoslaviju. Francuska je organizator EP bila i 1984. godine, kada je prvi put osvojila prvo mjesto. EURO 1976 održan je u Jugoslaviji, a tada je slavila selekcija Čehoslovačke. Premijerno EP odigrano u dvije zemlje bilo je 2000. godine u Belgiji i Holandiji (tada su Francuzi stigli do svog drugog trofeja namijenjenom prvaku Evrope). U dosadašnjih 14 šampionata najviše titula imaju Španija i Njemačka po tri. Slijedi Francuska sa dva pehara, a po jednom najbolje su bile reprezentacije Čehoslovačke, Danske, Grčke, Italije, Holandije i SSSR-a.

 

 

 

 

 

Jakosni "šeširi" žrijeba

 

Prvi: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska, Rusija, BiH.

Drugi: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka Republika, Mađarska, Republika Irska.

Treći: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska.

Četvrti: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija.

Peti: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar.

Šesti: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.