28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Februar 2014 04:32

Prijedlozi Sulje Čolakovića

Poštovani, Potaknut aktuelnim političkim dešavanjima u Zenici i šire, a u želji da dam svoj lični doprinos u razrješenju i poboljšanju općeg postojećeg stanja, molim vas da razmotrite mogućnost objavljivanja mojih narednih prijedloga. Inače sam član Općinskog vijeća Općine Zenica ispred Stranke za BiH Zenica, ali svi navedeni prijedlozi predstavljaju moje lične stavove, a ne stavove Stranke. Osim toga smatram da bi navedeni prijedlozi mogli biti veoma jednostavno realizovani kroz Plenum građana, a u praksi bi u kratkom roku dali dugoročne efekte u ekonomskom smislu, bez nepotrebnih i sporih administrativnih procedura.   

 

Spisak prijedloga

 

1.      Da direktore javnih preduzeća i javnih ustanova općinskog i kantonalnog nivoa imenuju općinska vijeća i kantonalna skupština, a ne kao do sada Vlada kantona ili načelnik općine. Ovim bi se obezbijedile informacije javnosti kod imenovanja s obzirom da se sjednice općinskog vijeća i kantonalne skupštine javno prenose na TV.

      (Rok mjesec dana za usklađivanje propisa ili odluka u kojima je do sada bila regulisana    

      ova oblast)

 

2.      Da se prijem u radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme u općinskim i kantonalnim javnim preduzećima i javnim ustanovama vrši isključivo na osnovu objavljenog javnog poziva u nekom od lokalnih štampanih i/ili elektronskih medija.

      (Rok mjesec dana da javna preduzeća i javne ustanove općinskog i kantonalnog nivoa ovu      

      mjeru ugrade u svoja akta, odnosno naprave izmjene i dopune u svojim aktima koji  

      regulišu ovu oblast)

 

3.      Da upravne i nadzorne odbore u javnim preduzećima i javnim ustanovama općinskog i kantonalnog nivoa imenuju općinska vijeća i kantonalna skupština, a ne kao do sada Vlada kantona odnosno načelnik općine; da imenovani upravni i nadzorni odbori obavezno polažu zakletvu da će raditi u skladu sa Zakonima i da će štititi društvene interese, odnosno da su zakonski suodgovorni za zakonitost svojih odluka zajedno sa direktorom, odnosno menadžmentom javne ustanove ili javnog preduzeća.

      (Rok mjesec dana)

 

4.      Da Kantonalna inspekcija rada otkriveni i utvrđeni rad na crno najmanje jednom mjesečno javno objavljuje u lokalnom štampanom ili elektronskom mediju imena, odnosno spisak poslodavaca kod kojih su utvrdili rad na crno.

      (Rok mjesec dana)

 

5.      Da se ukine tzv. „Bijeli hljeb“ s obzirom da imenovani dužnosnici, kada im prestane mandat iz bilo kojih razloga, imaju Zakonom propisanu materijalnu i socijalnu sigurnost na birou rada.

      (Rok mjesec dana)

 

6.      Da se upotreba službenih automobila na svim nivoima uredi tako da službeni automobili poslije radnog vremena moraju biti u garaži, kako bi se spriječila dosadašnja zloupotreba službenih automobila u privatne svrhe.

      (Rok mjesec dana)

 

Suljo Čolaković, s.r.