19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 10 Februar 2014 04:39

LIND: laboratorija

Prošlog mjeseca u Zenici su održani promocija akreditovane laboratorije za ispitivanje namještaja i drveta (LIND) i svečano uručenje certifikata o akreditaciji. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH ističu da je osoblje laboratorije prošlo neophodnu obuku i stručno usavršavanje u eminentnim evropskim laboratorijama u Italiji i Hrvatskoj.

 

"Područja koja obuhvataju akreditaciju su mehanička ispitivanja namještaja prema BAS EN standardima, koje je Institut za standrdizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) preuzeo kao evropske standarde. Institut za akreditaciju BiH–BATA je u oktobru 2013. godine izdao certifikat o akreditaciji kojim je potvrđeno da Laboratorija LIND ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 u pogledu osposobljenosti za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja", navode u Komori. Dodaju kako ispunjavanjem zahtjeva standarda 17025, kao i standarda iz područja akreditacije, sva ispitivanja provedena od laboratorije LIND imaju validnost u svim evropskim zemljama, kao i šire, u državama koje prihvataju EU norme. 

 

"Nakon provedenog ispitivanja, u skladu sa EU normama Laboratorija LIND izdaje Izvještaj o ispitivanju kojim proizvođač dokazuje da njegov proizvod zadovoljava određene EU norme u pogledu trajnosti, izdrživosti i stabilnosti. Ovo je veoma značajno za proizvođače namještaja koji izvoze na tržište EU i na ostala tržišta koja prihvataju EU norme, jer će po nižim cijenama, nego što je to bilo do sada, dobivati izvještaje o mehaničkim svojstvima svojih proizvoda koji će biti priznati u velikom broju zemalja, na koja bh. proizvođači i izvoze", ističu u Komori. VTK BiH podržava osnivanje ove laboratorije, čime su, kako navode, ispunjena očekivanja i zahtjevi Komore i njihove Asocijacije drvne industrije i šumarstva. 

 

"Njen rad će dodatno pomoći domaćim proizvođačima i izvoznicima namještaja čiju promociju na stranim tržištima kontinuirano podržava i organizira VTK BiH. Neophodno je što prije proširiti djelokrug rada ove i drugih akreditiranih laboratorija, odnosno utemeljiti nove, koje bi osigurale odgovarajuće usluge i certifikate i za one grane privrede za koje to još uvijek nije moguće u Bosni i Hercegovini", zaključuju u Komori. Predsjednik Udruženja proizvođača namještaja BiH Ramiz Grapkić za Klix.ba je kazao kako želi pohvaliti inicijatore i ljude koji su se izborili da BiH dobije jednu ovakvu laboratoriju, ali smatra kako ona neće puno utjecati na standarde u bh. drvnoj industriji.

 

"Sve dok država ne donese propise da namještaj mora biti certificiran, bojim se da laboratorija neće imati puno posla. Svi ozbiljniji proizvođači u BiH jesu izvozno orijentisani, jer drukčije ne bi mogli opstati, međutim, problem je u tome što ni u EU tržište nije do kraja uređeno, te su atesti obavezni samo za bolnički namještaj i dječije krevete", kazao je naš sagovornik. Prema njegovim riječima, kupci iz inozemstva već imaju uhodane sisteme, te obično šalju dizajn proizvoda u našu zemlju, a onda referentni uzorak testiraju u svojoj zemlji.

 

"Meni bi bilo puno draže da smo dobili laboratoriju za certificiranje građevinske stolarije, jer je to tržište uređeno u EU. Ponavljam, drago mi je da smo dobili ovu laboratoriju, ali se bojim da ona neće moći opstati bez određenih potpora i vladinih grantova", rekao je Grapkić. Kada je riječ o kvalitetu namještaja u BiH, kaže da se u našoj zemlji proizvodi namještaj koji apsolutno prolazi u Evropi.

 

"Ovdje se proizvodi i vrhunski kvalitetan namještaj i mi na tom planu možemo dosta dobro odgovoriti. Problem je međutim što su finalni proizvođači u drvnoj industriji u veoma lošem položaju kada je riječ o ukupnom ambijentu, iako imamo sve pretpostavke da to bude jedna od razvijenijih grana", istakao je Grapkić. Dodao je na kraju kako je veliki problem prodaja namještaja na crno, te da se prema nekim procjenama čak 50 posto namještaja u BiH prodaje na crnom tržištu. Glasnogovornik Delegacije EU u našoj zemlji Andy McGuffie je za Klix.ba naveo kako je Laboratorija LIND dobar primjer kako se novac Evropske unije (EU) investira u jedan od projekata koje finansira EU, sa ciljem da se pomogne Bosni i Hercegovini (BiH) da dostigne EU standarde i da pristupi na EU tržište. 

 

"Naime, sa 400,000 eura, EU je pomogla akreditiranje prve laboratorije u BiH za testiranje uzoraka proizvoda od drveta. Time je omogućeno uvođenje standarda EU, sofisticiranih strojeva za nove tehnologije, kao i njihova akreditacija, što će omogućiti bh. izvoznicima da na lakši i isplativiji način pristupe tržištu EU", kazao je McGuffie. Dodaje kako će Zenica, kao jedan od vodećih gradova kada je u pitanju metalna i drvna industrija, sigurno cijeniti usluge ove laboratorije i nove tehnologije koji će biti dostupni na tržištu u BiH. 

 

"Kao što je dobro poznato, drvoprerađivačka industrija predstavlja značajnu konkurentsku prednost za daljnji ekonomski razvoj BiH. Osim toga, do izražaja su došli i dobri partnerski odnosi u sklopu provođenja ovako složenih inicijativa (npr.: lokalne i regionalne razvojne agencije, općina, kanton, univerzitet). EU će nastaviti podržavati mala i srednja poduzeća kada su u pitanju prenošenje znanja i novih tehnologija, kao i standarda kvalitete i infrastrukture. Međutim, EU treba isto tako i partnere iz BiH koji će uraditi svoj dio posla: poboljšati uvjete u kojima firme posluju, stimulirati proizvodnju novih vrijednosti i stvaranje novih radnih mjesta. Ovaj projekt koji je finansirala EU pokazao je da postoji infrastrukturni i ljudski kapital i to izuzetnog kvaliteta. BiH treba osigurati da se ovaj potencijal materijalizira, postane ekonomski održiv i da se multiplicira", naglasio je naš sagovornik, dodajući kako podrška EU predstavlja doprinos da je BiH korak bliže navedenim učincima.

 

"EU Direktiva o proizvodima za sigurnost Br. 2001/95/EC odnosi se na namještaj i obavezuje proizvođače da izvoze samo sigurne proizvode na tržište EU. Kako bi potvrdili navedenu zdravstvenu ispravnost proizvoda, akreditiranje od strane laboratorije za ispitivanje trebalo bi se održati u zemlji u kojoj se nalazi laboratorija", ističe McGuffie. Napominje da je laboratorija u Zenici certificirana za obavljanje ispitivanja namještaja i proizvoda od drveta koji se tiču sigurnosnih standarda - stabilnost i otpornost - te je omogućeno, prema Evropskoj akreditaciji, da izdaje izvještaje o ispitivanju o usklađenosti sa standardima sigurnosti EU, koji vrijede za izvoz u EU. 

 

"Do sada je akreditovana laboratorija u BiH izvela testove za sigurnosne standarde za namještaj u sljedećim kategorijama: namještaj za sjedenje u svim kategorijama, stolovi svih tipova i za kancelarijski namještaj. Laboratorija se trenutno priprema za prijavu za širenje svog certifikata za namještaj za djecu i škole, za što će biti potrebna nova revizija i relevantne akreditacije", zaključio je McGuffie.

 

N. Jamaković/Klix

http://www.klix.ba/biznis/privreda/laboratorija-lind-u-zenici-je-od-velikog-znacaja-za-bh-proizvodjace-namjestaja/140204063