16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Februar 2014 17:35

Saopćenje MUP ZDK

S obzirom na eskalaciju nemira na širem prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, te na činjenicu da se narušenim javnim redom i mirom i neredima koji su obilježili jučerašnji dan u nekolikom gradova u Bosni i Herecegovini, kao i u Zenici, dovodi u pitanje sigurnost većeg broja građana i imovine, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ponovo apeluje na sve građane da poštuju zakon, pozitivne zakonske propise i da svoje pravo na proteste i ispoljavanje nezadovoljstva ostvaruju mirnim okupljanjem.

 

Sva druga ponašanja nisu prihvatljiva i dozvoljena, te mogu rezultirati nesagledivim posljedicama po sigurnost i ustavni poredak naše zemlje.

Posebno naglašavamo činjenicu da se uništavanjem imovine i sukobima neće doći do bilo kakvih rješenja. Neupitno je da svaki građanin ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da isto tako, bez obzira koliko su zahtjevi opravdani, niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.

 

Danas je policijski komesar Fahrudin Bečirović u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održao više sastanaka sa članovima Štaba za koordiniranje i rukovođenje aktivnostima, koji zasjeda u kontinuitetu, na kojim sastancima je temeljito razmatrana trenutna sigurnosna situacija, te su utvrđene daljnje aktivnosti policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na dokumentovanju svih slučajeva nasilja, nasilničkog ponašanja i drugih oblika huliganstva zabilježenih tokom jučerašnjih protesta, kao i na praćenju aktuelne bezbjednosne situacije sa ciljem sprječavanja i preveniranja nezakonitih radnji grupa i pojedinaca. 

 

Timovi policijskih službenika i ekipe za vršenje uviđaja su raspoređene po cijelom gradu i u toku je vršenje uviđaja na više lokacija u cilju prikupljanjanja i dokumentovanja svih bitnih činjenica i okolnosti pod kojim su izgrednici nanijeli ogromnu materijalnu štetu na objektima institucija kao i na privatnoj imovini. Nastavljaju se aktivnosti na identifikaciji svih lica koja su činila nerede, a takođe se vrše provjere svih operativnih saznanja i informacija koje bi mogle ukazivati na nova okupljanja i činjenje nereda.

 

Sinoćnjim i današnjim aktivnostima policijskih službenika lišeno je slobode oko 30 lica, koja su sprovedena u službene prostorije i koja se sumnjiče za vršenje nereda u gradu.

Tokom jučerašnjih demonstracija 29 policijskih službenika je povrijeđeno, od kojih je 5 zadržano na bolničkom liječenju zbog zadobijenih težih tjelesnih povreda, dok su 32 civila povrijeđena i istim je u Kantonalnoj bolnici Zenica ukazana ljekarska pomoć. 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA