19 Septembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Februar 2014 04:22

Novih 268 blokiranih računa

U Bosni i Hercegovini, prema današnjem  izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 65.164, a bar jedan blokiran račun ima 39.981 firma. Za mjesec dana broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 168 , dok je ukupan broj blokiranih računa veći za 268. 

 

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.  U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta. 

 

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.599 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća. 

 

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

 
 
..
pogledajte spisak blokiranih računa
 
 
 
..
 
 
 
.
..