29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 26 Januar 2014 01:49

Intent - iz Zenice za Evropu

Među najznačajnije privredne grane u BiH ubraja se industrija namještaja, a ovaj izvozni potencijal se iz godine u godinu sve više ostvaruje i kao prepoznatljiv brend naše države. Nakon povećanja trenda izvoza neobrađenog drveta i drvne građe te suficita u 2013., kako kažu stručnjaci, ove tendencije opravdano je očekivati i ove godine te u narednim godinama. 



U Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH kažu da ukupna vrijednost vanjskotrgovinske razmjene u 2013. još nije poznata, ali da rezultati ostvarivani tokom godine jasno potvrđuju značajno povećanje izvoza namještaja u odnosu na 2012., kada je njegova vrijednost iznosila oko 340 miliona KM. Ipak, dodaju da svi potencijali u ovoj oblasti nisu iskorišteni te da ima mjesta za napredak.  

Tržište SAD 

- Primjer u kolikoj mjeri realni potencijali BiH za proizvodnju namještaja još nisu dovoljno iskorišteni je i podatak da je u 2012. ukupna vrijednost izvoza drvne industrije iznosila oko 807 miliona KM, što jasno pokazuje da se još preveliki dio izvozi u oblicima nižeg nivoa prerade ili čak u primarnom obliku. Ukupan broj zaposlenih u cjelokupnoj drvnoj industriji sada je oko 50.000, a njen daljnji razvoj bi ovaj broj znatno povećao, uz kvalitativno unapređenje njihove strukture i dodane vrijednosti koju stvaraju - kazao nam je Igor Gavran, savjetnik generalnog sekretara VTKBiH.

 

Primjerak dizajniranog namještaja domaćih proizvođača izložen u Zenici 


Prema njegovim riječima, vodeća izvozna tržišta za namještaj iz BiH su Njemačka, Hrvatska, Holandija, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija i Srbija, a značajan izvoz ostvaruje se i na tržištima Švicarske te SAD. 


Gavran potcrtava kako nije slučajno da se i u Švedskoj u velikoj mjeri koristi namještaj proizveden u BiH, jer je jedan od najznačajnijih kupaca bh. namještaja čuveni koncern IKEA. Zbog toga se ovaj namještaj posredstvom njihove mreže i pod njihovim brendom distribuira širom svijeta. 

- Na ovaj način je namještaj iz BiH dostupan i kupcima u mnogim drugim zemljama koje nisu među vodećim direktnim kupcima - pojašnjava Gavran.  

Ključna odlika namještaja koji se izvozi iz naše zemlje, objašnjava on, jeste visok kvalitet. Kada je riječ o namještaju najvišeg cjenovnog razreda, onoga ručne izrade, po specijalnim narudžbama, stilskom..., osnovni elementi koji mu daju prednost na izvoznim tržištima je vrhunski dizajn. 

- Neki od naših vodećih izvoznika su istodobno i osvajači najviših međunarodnih nagrada za inovativni dizajn i kvalitet, ali i u slučaju namještaja nižeg cjenovnog razreda, kada povoljna cijena ima mnogo veći značaj, opet je visok kvalitet presudan za naš izvoz - kaže Gavran.

Među najboljima

Kvalitet i vrhunski dizajn namještaja možda najbolje potvrđuju primjerci izloženi u salonu dizajniranog namještaja i opreme domaćih proizvođača firme „INTENT design“ u Zenici. 

Osnovni cilj ovog salona, koji je dio kompanije ENTASIS, jeste prodaja i promocija dizajniranog namještaja i opreme za interijere proizvedene u BiH.

 

Vrhunski komadi različitih proizvođača uklopljeni u harmoniziranu cjelinu daju dojam modernog, internacionalnog enterijera. 

 

Kako nam je kazala Vedina Babahmetović, direktorica ove firme, radi se o bh. brendu. 

- Trenutno radimo sa osam domaćih proizvođača i svi su izvrsni u svom domenu. Ali, nismo zatvoreni i svaki novi član je dobrodošao. Sarađujemo s tržištem zapadne Evrope, a trenutno pregovaramo i s jednom kompanijom iz Barcelone - istakla je Babahmetović.

Govoreći o bh. firmama koje su se profilirale, ona je navela "Artisan", "Rukotvorine", "Inside", "Crystal","Economic", "Ratan", "Gracia", "Shawm"...

 

 

- "Artisan" se odlično plasirao na tržište zapadne Evrope, "Rukotvorine" u Americi. Primjer prepoznavanja kvaliteta je komoda „Lasta“ dizajnera Ade Avdagića i proizvođača "Artisan", koja je na prošlogodišnjem izboru „Arhitectural digesta" proglašena za jednu od deset najboljih na svijetu - kazala je Babahmetović. 

Dodala je da se svi komadi namještaja rade po narudžbi te da su zahtjevi kupaca sve sofisticiraniji. 
 

 

Višemilionski poslovi zaključeni u Kelnu 


Bh. štand bio izuzetno posjećen 

 

Prema Gavranovim riječima, VTK posebnu podršku posljednjih godina pruža industriji namještaja, prije svega putem organiziranja uspješnih zajedničkih nastupa na najuglednijim međunarodnim sajmovima. Među njima se, svakako, ističe tek završeni sajam u Kelnu, gdje su nastupi doprinijeli zaključivanju brojnih izvoznih aranžmana i višemilionskom povećanju vrijednosti izvoza.

Na sajmu, pod sloganom "Tradition for Future", svoje proizvode izložile su kompanije "GMP Kompani", "Ingrat", "Izazov", "Malagić", "Morea", "Praktik" i "Woodteam", a bh. kompanije su samo tokom prvih dana sajma ostvarile oko 200 kontakata, dok je štand BiH bio izuzetno posjećen. 

Svjetski poznati dizajneri 

Babahmetović hvali i rad domaćih dizajnera namještaja Saliha Taskeredžića, Jasne Mujkić, Ade Avdagića... te spominje i svjetski poznate strane dizajnere koji rade za bh. tržište, kao što su Karim Rašida te Gabrijela Baloni.


B. BEĆIROVIĆ, B. TURKOVIĆ, DNEVNI AVAZ

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/bosanski-namjestaj-krasi-domove-u-cijelom-svijetu