29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 26 Januar 2014 01:36

Šest partnera za nepostojeću TE

Sve je počelo još prije šest godina kada je promrzlim Zeničanima najavljeno „spasonosno rješenje“ zamjene poluraspadnutih kotlova „ArcelorMittala“ s modernom kogeneracijskom termoelektranom (TE) na plin, čiji će se višak pare nastale hlađenjem postrojenja usmjeravati ka gradu. Treba li podsjećati da su „projekt stoljeća“ najavili njegovi idejni tvorci, kontroverzni biznismen Branko Montenegro i zenički načelnik Husejin Smajlović. 

 

Još tada, razumni glasovi iz Zenice, uglavnom stručna javnost, pokušavala je Smajlovića odgovoriti od te ideje. Osim sumnje u Montenegra, problem je i gdje naći 200, pa kasnije 250, a danas već 300 miliona eura za gradnju. 

 

Na početku 2008. godine kao investitor najavljen je KTG iz plinom prebogatog Kazahstana. Ubrzo se saznalo da kazahstanski KTG nema ama baš ništa s „graditeljima“, a potvrdilo se to i kada su 19. marta 2009. predstavnici kompanije KTG AG Lugano (Švicarska) i Općine Zenica potpisali Memorandum o izgradnji termoelektrane, a 3. juna i Ugovor o osnivanju društva za proizvodnju, trgovinu, usluge i zastupanja KTG Zenica. Naglašeno je da se radi o „velikom investitoru“ iz Evropske unije. 

 

Prošle su dvije godine, a onda je 20. aprila 2011. potpisan ugovor o izgradnji s kompanijama „Ferrostaal“ (Njemačka) i konzorcijem „Christof Group“ (Austrija). Tada je rečeno da će oni „projektovati, izgraditi i koristiti“ TE, što znači da su postali novi partneri ili suvlasnici zeničke firme, koja je inače u omjeru 75 posto stranog kapitala i 25 posto vlasništva Općine Zenica. 

 

Opet su uslijedile dvije godine šutnje, a onda, 15. jula prošle godine stigla je vijest da je potpisan ugovor o izgradnji i nabavci opreme za termoelektranu - toplanu s kompanijama SEPCO III (Kina), „General Electric“ (SAD) i „Steag“ (Njemačka).

 

Austrijance, Kazahstance i Švicarce više niko nije ni spominjao, da bi sredinom ovog mjeseca iz Općine došla nova vijest - Kinezi su ponovno stigli, raspituju se o potencijalnim partnerima. No, to više nije državna kineska kompanija SEPCO III, nego privatna, i to iz Hong Konga - HTG! 

 

Kako na kraju ne zaključiti - investitori, projekti, kameni temeljci - sve se opet događa uoči i između izbora, kao i do sada, u ciklusima po dvije godine – općinski, opći, općinski... 

 

Projekt KTG - termoelektrane Zenica, kad je najavljen, trebao je biti gotov do sredine 2012. Danas, kad se približavamo izborima 2014., dolazi se do ko zna koje promjene priče, a na licu mjesta i dalje - livada. 

 

Čak da se kojim čudom i nađe pola milijarde KM (kineskog) novca, ostaje pitanje kako se cijeli posao radi bez tendera i provedenih procedura.