18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Januar 2014 23:52

BNP: Pozdravi nekog -25.01.

 U okviru 64. umjetničke sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, za subotu je planirana premijerna predstava za mlade "Pozdravi nekog", koju je, prema knjizi Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, adaptirao i režirao Miroljub Mijatović. 

 

Zanimljivo je da je ova predstava na zeničkim daskama izvođena prije 40 godina, 1973. godine, sa profesionalnom glumačkom podjelom i bila je namijenjena odraslima.  Danas je, uz određenu adaptaciju i ponovnu dramatizaciju, namijenjena mladima. 

 

Predstava predstavlja surovu stvarnost, milosti i nemilosti ulice, gubitka porodice, krova nad glavom, krize identita, maloljetničke delikvencije i nesnalaženje u surovoj realnosti u kojoj je devijantno ponašanje norma.  Ovo je treća premijera u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica u tekućoj pozorišnoj sezoni i kruna dugogodišnjeg rada većine polaznika starije grupe Dramskog studija. 

 

Premijerna izvedba predstave "Pozdravi nekog" bit će održana 25. januara u 19 sati na sceni Potkrovlje, i njom će biti obilježen 63. rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene.