19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Januar 2014 18:59

Saopćenje DF Zenica: Smetovi

Građanska peticija koja je pokrenuta 19. decembra prošle godine od strane Općinskog odbora Demokratske fronte Zenica i Kantonalnog odbora Demokratske fronte ZDK, povodom alarmantnog stanja zbog prekomjernog zagađenja zraka u gradu Zenici urodila je plodom. 

 

Brzim reakcijama iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona osigurana su sredstva za besplatni prijevoz do 19. januara, nakon čega se oglasila i Općina Zenica sa informacijom da se navedene aktivnosti realiziraju u okviru projekta „Zimovanje djece i omladine  Smetovi 2014“.

 

Prilikom planiranja dinamike besplatnog prijevoza od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenica zanemarena je činjenica da je za samo 18 sati trajanja, tokom tri dana, prikupljeno preko 1.300 potpisa podrške zahtjevima iz peticije, što jasno govori o velikom interesu građana Zenice za provođenjem ove aktivnosti.

 

Zbog greške u planiranju, koje su uzrokovane pogrešnim procjenama od strane odgovornih, svjedoci smo da je ovih dana bilo mnogo naših sugrađana koji nisu uspjeli ostvariti svoje pravo da barem na kratko borave na čistom zraku, stoga sugerišemo odgovornim u Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Općini Zenica, da se barem u danima vikenda poveća broj besplatnih autobusnih linija, a da cijelu aktivnost nastave provoditi do kraja januara, kako su od njih tražili građani – potpisnici peticije.

 

Ovom prilikom moramo naglasiti da je sramotno da se iz Općinskog i Kantonalnog budžeta nisu osigurala sredstva za ostale zahtjeve iz peticije – besplatni topli napitci i suhi obroci,.uzimajući u obzir činjenicu da veliki broj korisnika besplatnog prevoza dolazi iz socijalno ugroženih kategorija.

 

 

Općinski odbor DF Zenica i Kantonalni odbor DF ZDK