29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Januar 2014 09:04

Još Zeničana poginulo u Siriji?

Nakon smrti Mevludina Cicvare (26) jučer su vehabijske grupe na Facebooku objavile da su, prema njihovim tvrdnjama, u posljednjim teškim borbama u Siriji poginula još tri bh. državljanina.  Za ubijene na fotografijama koje su objavili, tvrdi se da su izvjesni Ebu Bilal iz Zenice te Hamza Ališić i Ebu Ismail iz Teslića.  Iz sigurnosnih službi naše zemlje dobili smo informacije da se strahuje da je broj poginulih još veći. No, ni Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nema za sada zvaničnih podataka. 


 

- Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže nepotvrđenim operativnim saznanjima o pogibiji izvjesnog broja bh. državljana u posljednjim sukobima na sirijskom ratištu, među kojima je, navodno, i Mevludin Cicvara - kažu iz SIPA-e. Dalje su naveli da, shodno obavezama koje proizlaze iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, SIPA u saradnji s Tužilaštvom BiH poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu saznanja o odlascima bh. državljana na ratišta u Siriji. Jučer u Tužilaštvu BiH nisu željeli davati nikakve informacije.

 

- Ne možemo davati nikakav komentar - kratko su kazali u Tužilaštvu BiH. Stravične slike koje dolaze iz Sirije pokazuju trenutna dešavanja u toj zemlji. Tamo se, naime, vodi pravi rat između Islamskog fronta i Slobodne sirijske vojske s jedne strane i pripadnika El-Kaide s druge strane. Sirijski pobunjenici, prema navodima aktivista, poveli su "revoluciju" protiv džihadista, terorista El-Kaide, koje optužuju za veća zvjerstva od onih koje su počinile snage Bašara el-Asada, objavio je jučer AFP. Upravo u ovim obračunima, krajem prošle sedmice poginuo je i Mevludin Cicvara iz Viteza, kao i navodno ostala trojica Bosanaca. Većina sirijskih ratnika iz BiH bori se u sastavu Islamske države Iraka i Šama, članice terorističke El-Kaide. To znači da su svi mladići koji su otišli da se bore protiv režima u Damasku, trenutno u sukobu s drugim jedinicama, koje se isto tako bore protiv Asadovog režima. 

 

Ovako komplicirana situacija i sve veći broj mrtvih u sirijskom paklu uznemirio je rodbinu i prijatelje onih koji su otišli u Siriju, pa su, kako nam je potvrđeno, jučer policijske službe bile zatrpane telefonskim pozivima zabrinutih roditelja i prijatelja. Ako i zvanično bude potvrđena smrt Ališića, Ebu Ismaila i Bilala, broj poginulih bh. mladića popet će se na devet, što je definitivno znak za uzbunu.  Živote u Siriji do sada su, prema zvaničnim podacima, izgubili i 21-godišnji Vernes Vehabović iz Zenice, Senad Kobaš iz Travnika, 41-godišnji Derviš Halilović zvani Omar iz Zenice i Elmedin Velić iz Sarajeva. Sredinom maja prošle godine poginuo je i Zeničanin Muaz Šabić. Izmjenama makedonskog Krivičnog zakona zatvorskom kaznom od jedne do pet godina bit će kažnjen svaki građanin Makedonije koji bude vrbovao ratnika za ratovanje u stranim zemljama.  Povodom procjena da u konfliktu u Siriji u ovom trenutku učestvuje od nekoliko stotina do više hiljada državljana balkanskih zemalja, republički poslanik i bivši ministar unutrašnjih poslova Pavle Trajanov, na čiju je inicijativu zakon izmijenjen, istakao je da zatvorskom kaznom moraju biti kažnjeni ne samo organizatori nego i ratnici.