28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Januar 2014 06:34

Crne tačke na putevima BIH

Ocjene stručnjaka iz oblasti saobraćaja i mnoga istraživanja pokazuju da su saobraćajnice u BiH među najrizičnijim u Evropi. Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), do decembra ove godine zabilježen je povećan broj saobraćajnih nesreća, a samim tim i povrijeđenih i smrtno stradalih osoba. Stručnjaci iz Evropske komisije za regionalni razvoj BiH, kako ističe Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, upozorili su da je život vozača u našoj zemlji u većoj opasnosti nego bilo gdje u jugoistočnoj Evropi. Razlog tome su brojna oštećenja na putu i nedostatak signalizacije.

 

Evropski stručnjaci su nakon detaljnog pregleda bh. saobraćajnica utvrdili da odgovorni zanemaruju održavanje ceste, te da na mnogim dionicama nedostaju zaštitne ograde. 

 

- Većina magistralnih cesta je oštećena, napukla, a primijećene su i udarne rupe. Putevi izgrađeni na velikim usponima, s oštrim krivinama i nezaštićenim kosinama su posebno opasni. Zastarjele ceste ne mogu podnijeti moderni saobraćaj - stoji u istraživanju evropskih stručnjaka. Loši putevi u BiH, koji su ocijenjeni kao najgori u Evropi, sve više uzimaju danak u ljudskim životima. Naime, statistički podaci FUP-a pokazuju da je broj saobraćajnih nezgoda u ovoj godini veći za tri posto nego u istom periodu prošle godine. I broj smrtno stradalih osoba veći je za čak 2,8 posto, a lakše povrijeđenih za 5,9 posto. Na putevima i u naseljenim mjestima na području FBiH u posljednjih deset mjeseci dogodila se 19.821 saobraćajna nesreća, više za 181 nego u istom periodu prošle godine. Najviše udesa zabilježeno je u Tuzlanskom kantonu, čak 816, dok su u Sarajevskom kantonu registrirane 653 nesreće, a potom u Zeničko-dobojskom kantonu 468 nesreća, gdje je zabilježen najveći broj smrtno stradalih - 21 osoba.  Udesi se najčešće događaju zbog neadekvatne brzine kretanja, vožnje u pijanom stanju, nepropisnog pretjecanja, tvrde saobraćajni policajci. 

 

Prema analizama, najopasnija dionica u Federaciji BiH je na magistralnom putu M-17 i nalazi se u mjestu Janjići, na putu od Lašve prema Zenici. Stučnjaci saobraćaja ocijenili su da na magistralnoj mreži od 2.000 kilometara u FBiH ima oko 64 posto „crnih“ dionica, mjesta s visokim rizikom na kojima se dogodilo puno udesa.

 

- BiH nema strategiju sigurnosti u saobraćaju i to će nam se vratiti kroz mrtve glave. Čak 64 posto dionica magistralne mreže u BiH je visokorizično, jer su se na njima dešavale nesreće - kaže profesor Lindov. Prema njegovim riječima, ako se nastavi nebriga društvene zajednice i nadležnih koji upravljaju i nadziru bh. ceste, i dalje ćemo imati trend povećanja broja saobraćajnih nesreća u BiH. Nepoštivanje saobraćajnih propisa, vožnja u alkoholiziranom stanju ili pod djelovanjem droge, prekoračenje brzine te bahato ponašanje za volanom predstavlja potencijalni rizik od pogibije kako za mlade i neiskusne tako i za one starije vozače, pojašnjava Elvedin Muratspahić, pomoćnik komandira Saobraćajne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo

 

- Svi su faktori podjednako zastupljeni: skupocjeni automobili, drsko i arogantno ponašanje, nedostatak tolerancije, strpljenja, nepoštivanje saobraćajnih propisa, a naročito prekoračenje brzine kao jedan od glavnih uzročnika, naravno alkohol i narkotici - tvrdi Muratspahić.

 

- Mladi vozači su neiskusni, obično im roditelji rano kupe neki skupocjeni automobil, a oni misle da su sve naučili i savladali. Međutim, i vozači s pet do 10 godina iskustva nikada, kada je u pitanju vožnja, ne mogu znati sve, što znači dovoljno opreza nije naodmet - rekao je Muratspahić. Naglašava i da je najvažnije od svega poštovati saobraćajna pravila te da ljudi obično nakon nesreća traže opravdanja u svemu, ali je ipak pojedinac taj koji je kriv. 

 

- Jedan od načina na koji bi se mogao smanjiti broj nesreća, osim pridržavanja propisa na cestama, jeste i sakupljanje kaznenih bodova. Ko skupi više od 10 bodova bit će prinuđen ponovo polagati propise. Važnu ulogu u edukaciji mladih u vezi s pitanjem sigurnosti u saobraćaju imaju i škole, fakulteti, porodica. Nažalost, i bh. putevi su nesigurni, neprikladni, što je također jedan od uzročnika nesreća - tvrdi Muratspahić.

 

-  27. oktobra na magistralnom putu Tuzla - Zvornik u naselju Memići kod Kalesije poginula su braća Jasmin (28) i Nermin (23) Zulić iz Kalesije. Jasmin je bio vođa navijača „Gazije“ iz Kalesije. U sudaru su učestvovali vozilo Peugeot i kamion jedne firme iz Kladnja. U drugom vozilu povrijeđena su dvojica muškaraca i osmogodišnji dječak

 

-  27. oktobra na magistralnom putu Bijeljina - Rača u Gojsovcu kod Bijeljine poginuo je Zoran Stevanović (50) iz bijeljinskog sela Zagoni, vozač traktora s prikolicom koji se sudario s džipom Touareg, kojim je upravljao M. Z. iz Bijeljine

 

- 25. decembra na magistralnom putu M-15 Sanski Most - Ključ u mjestu Tomina kod Sanskog Mosta poginuli su rođaci Denis (23) i Jasmin Hodžić (22), obojica iz Tomine, dok je teške tjelesne povrede zadobio njihov komšija Adnan Kumalić (24)

 

- 25. decembra na magistralnom putu Tuzla - Doboj u naselju Lohinja Donja poginuo je inspektor Policijske uprave Gračanica Uzemir Hodžić (37) iz Klokotnice usljed teških povreda zadobivenih u saobraćajnoj nesreći, dok je sedam osoba povrijeđeno. U nesreći su učestvovala četiri automobila, dvije policijske Octavije, terenac i Caddy. Pet osoba je lakše povrijeđeno, dok su dvije zadobile teške tjelesne povrede

 

Visoko aerozagađenje aktiviralo je priče o „otpadu na točkovima“ koji prolazi tehničke preglede i uglavnom nema katalizatore. Prvi čovjek Instituta za privredni inžinjering (IPI) iz Zenice Fuad Klisura kaže za naš list da je od aprila 2008. uveden jedinstveni sistem tehničkih pregleda, a od 2009. i centralizirani

 

- Prosjek vozila koja su dovožena na tehnički pregled do tada bio je ispod 50 posto, a od 2009. je to više od 99 posto. Nažalost, ne postoji adekvatan inspekcijski nadzor, pa je opet sve prepušteno „oku i ruci“ službenika na tehničkom pregledu, koji može „propustiti“ vozilo iako ne ispunjava minimum tehničkih uvjeta - kaže Klisura.   Informacije iz analiza saobraćajnih nesreća da je tehnička neispravnost vozila krivac za 1,7 posto nesreća, prema njegovim riječima, ne odgovaraju istini. 

 

- Naime, da bi se ocijenilo da je uzrok neprilagođena vožnja uvjetima na putu, potreban je čovjek policajac i njegova subjektivna procjena, a za ocjenu da se radi o tehničkom propustu kvalifikovan vještak. Nerijetko se praktikuje da se ide „linijom manjeg otpora“. Uz ovu starost i (ne)održavanje vozila nemoguće je da svaku 75. nesreću izazove kvar ili neispravnost na vozilima - konstatira Klisura. Simptomatični su i entitetski statistički podaci o broju vozila koja su vraćena s tehničkog pregleda u protekloj godini. Dok je u Federaciji u ovoj godini s tehničkog pregleda zbog neispravnosti vraćeno samo 2,8 posto vozila, u Republici Srpskoj taj broj je čak 12,5 posto (na 342.692 tehnička pregleda 41.632 vozila bila neispravna). 

 

- U Hrvatskoj su vozila stara prosječno 12 godina, znači novija od naših, pa se na 1,8 miliona pregleda čak 28 posto vozila vrati s prvog pregleda, što je deset puta više nego u Federaciji - ističe Klisura. 

 

- Većina puteva u BiH je građena prije nekoliko decenija, kad nije bilo govora o ovakvim vozilima, brzinama i njihovim tehničkim mogućnostima. Čak i projektovana signalizacija, ograničenja brzine i drugi parametri su iz „prijeratnog doba“, što je dodatna opasnost za vozače i druge učesnike u saobraćaju - kaže Klisura.

 

AVAZ

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/zivoti-vozaca-u-bih-u-vecoj-opasnosti-nego-bilo-gdje-u-jugoistocnoj-evropi

 

 

...