28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Januar 2014 11:20

Smajlović saslušan u MUP-u

Načelnik Zenice Husejin Smajlović saslušan je početkom sedmice u svojstvu osumnjičenika u istrazi koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, potvrđeno je „Avazu“ iz više izvora. 

 

Izvor blizak istrazi koja se provodi u sjedištu kantonalne policije, kazao nam je da je Smajlović predmet istrage zbog upošljavanja i imenovanja bivšeg prvog čovjeka Civilne zaštite Zenice Enesa Zeca na rukovodno mjesto uokviru svoje nadležnosti, iako su postojali jasni dokazi da ovaj u tom trenutku ne ispunjava osnovne stručne i školske uvjete za taj posao. Zec je danas na čelu Profesionalne vatrogasne jedinice uokviru Štaba CZ-a.  Navodno, Smajlović je ranije bio pozvan da da svoj iskaz, ali nakon što se proteklih sedmica nije pojavio pred istražiteljima, upućen mu je zvanični poziv iz policije, u kojem je navedena i zakonska odredba „da će biti priveden ukoliko se ne odazove pozivu“. 

 

- Da, dao sam u ponedjeljak izjavu na poziv policije. Radi se o anonimnoj krivičnoj prijavi protiv mene zbog raspodjele radnih mjesta, konkretno za jednu osobu. Rekao sam sve što sam znao policiji. Prije pet godina sam kazao isto – sve što sam radio, radio sam za ovaj grad, a nekome to smeta, pa traži da nađe nešto čega nema. Nemam nikakav poseban komentar o ovom slučaju, neka svako radi svoj posao, kazao je Smajlović u izjavi za „Avaz“.

 

Podsjećamo, 19. februara 2008. Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je, zbog nedostatka dokaza, izdalo naredbu o obustavi istrage protiv Husejina Smajlovića, načelnika općine Zenica koju je pokrenuo MUP Federacije prema navodima iznesenim u anonimnoj krivičnoj prijavi. Tema prijave su bile navodne neregularnosti prilikom postupka prodaje zemljišta radi gradnje tada još nedovršenog Poslovno-sportskog centra na Kamberovića Polju.

 

Nakon što istražitelji MUP-a, uz nadzor nadležnog kantonalnog Tužilaštva ZDK obave istražne radnje, biće poznato da li će se Smajlović i zvanično biti terećen za zloupotrebu položaja i ovlasti. 

 

Kako nam je rečeno, pretpostavlja se da je prijavitelj „insajder“ iz redova općinskih službenika, jer je uz anonimnu prijavu dostavljen niz fotokopiranih dokumenata kojima pristup imaju samo u Općini.