20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Januar 2014 02:32

Oprez na slovenačkim cestama

Proveli smo dan s patrolom slovenske prometne policije, koja je nedavno nabavila 15.000 eura vrijedan uređaj TruCAM, piše Jutarnji.hr. I to baš kao za vraga, ususret skijaškoj sezoni, kad hrvatski vozači tradicionalno jurišaju kroz Deželu, želeći što prije navući pancerice na noge. Zato, oprez. I to ne samo s brzinom. Od početka studenoga, naime, prometna policija na slovenskim autocestama vreba neoprezne vozače laserskim uređajem, koji osim brzine kretanja ima i mogućnost mjerenja razmaka između vozila.

 

Slovenci s upola manje autocesta zarađuju 500 milijuna kuna više nego HAC i ARZ! Službeno, razlog nabave novog alata je vrlo konkretan. Naime, zbog nepridržavanja propisanog sigurnosnog razmaka od dvije sekunde samo se ove godine na slovenskim cestama dogodilo više od 1500 prometnih nesreća. I tome susjedi odlučno žele stati na kraj, pa iako stoga morali ispisati i tisuće kazni, koje, spomena radi, nisu nimalo diskontne. Svaka iznosi čak 200 eura.

 

Kao najveći problem podcrtana je autocesta A1, od Ljubljane do Maribora, gdje se i zbio najveći broj gore spomenutih nesreća. Jednim dijelom, u dužini od oko 50 kilometara, nadziru je djelatnici Policijske uprave Celje, koji su nam zorno demonstrirali ubojitu učinkovitost uređaja TruCAM. I pritom, dakako, u vrlo kratkom vremenu, ispisali nekoliko kazni. Nepridržavanju razmaka posebno su skloni, primjećujemo, vozači kamiona.

 

A da će se investicija isplatiti u kratkom roku, ne treba sumnjati. Prema riječima Milene Trbulin, glasnogovornice PU Celje, od 5. do 28. novembra njihovi su policajci zabilježili više od 240 prekršaja neodržavanja propisanog razmaka. Kako je kazna, bez obzira je li riječ o vozačima osobnih automobila ili teretnih vozila, okruglih 200 eura, konačni ceh nije teško izračunati. Dok stojimo sa slovenskim policajcima pored autoceste, uređaj je tako već odavno otplaćen. I to čak ne uz posebnu muku. Celjski prometnici, naime, mjerenja zasad obavljaju samo radnim danom, što znači da bi kazni uskoro moglo biti i više...

 

Izgledom sličan TraffiPatrolu, klasičnom laserskom “pištolju” za mjerenje brzine vozila, novi uređaj na svojoj poleđini posjeduje i zaslon na kojemu se reproducira slika ili videozapis snimljenog prekršaja. Upravo zahvaljujući njemu, objašnjava prometni policajac Anton Vrenko, vozači uhvaćeni “na djelu” rijetko kada protestiraju unatoč visokoj kazni. A mislite li da ćete ih lako uočiti na cesti, budući da policijske boje nije teško prepoznati, a nadzor uglavnom obavljaju s nadvožnjaka iznad autoceste, varate se. Anton je za vrijeme reportaže bio u civilu i vozio civilni automobil.

 

Princip rada kod mjerenja brzine je vrlo jednostavan i brz. Nakon prijave na uređaj i postavljanja brzinskog limita za odgovarajuću vrstu prometnice i vozila (130 km/h za osobni auto, 80 km/h za kamion) te udaljenosti mjeritelja od same prometnice, policajac nanišani vozilo i izmjeri mu brzinu te snima do udaljenosti od 70 metara, kada TruCAM okida još i fotografiju visoke rezolucije, da bi se na njoj dobro vidjela registarska pločica. Razmak se dobiva tako da uređaj izmjeri brzinu prvog automobila, a zatim na raspolaganju ima tri sekunde da nanišani i snimi vozilo koje vozi za njim.

 

Pokaže li TruCAM da je razmak među njima manji od dvije sekunde, vozač drugog vozila može početi zbrajati novčanice. Ipak, slovenski su policajci odlučili da u prvom razdoblju korištenja uređaja neće kažnjavati one vozače kod kojih taj razmak nije manji od jedne sekunde. Kao znak dobre volje, da se vozači stignu prilagoditi... Osim toga, postoji i drugi bonus. Kazna se, naime, nikad ne piše za dva prekršaja (u slučaju da vozač vozi prebrzo i istovremeno drži premali razmak), nego samo za jedan.

 

Učini li se kome da je spomenuto vrijeme od tri sekunde za reakciju policajca prekratko te da bi se tako mogao izvući, pogriješit će. Dobro uvježbanom policajcu poput Antona, koji posebnom službenom iskaznicom dokazuje da je osposobljen za rukovanje ovakvim uređajem, vrijeme od jedne do druge snimke traje manje od jedne sekunde. Dakle, držite razmak na putu do zimovališta!