29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 26 Decembar 2013 08:52

Pomoć malenom Ajnuru

Petogodišnji dječak, Ismić Ajnur (otac Albin - 1986, majka Harisa - 1989) iz Gradišća, boluje od cerebralne paralize. Naime, Ajnurov dolazak na ovaj svijet je protekao jako komplikovano. Po porodu majke Harise, Ajnur nije disao, imao je samo bradikardnu srčanu akciju, te je prodisao nepravilno nakon 15 minuta.


Nakon toga su uslijedile brojne pretrage, te je Ajnur otpušten iz bolnice 11-og dana svog života sa ukupno 5 ustanovljenih dijagnoza. Od tada pa sve do danas, Ajnurov mladi život je pod kontrolom doktora, raznih terapija, te je u više navrata hospitaliziran, pri čemu su ustanovljena i nova oboljenja, poput epilepsije, anemije, bronchopneumonie...


Jedna od mnogobrojnih poteškoća s kojima se ovi roditelji susreću iz dana u dan jeste to što Ajnur prilikom njegovog dovođenja u sjedeći položaj, nije u mogućnosti zadržati isti. Njegovi roditelji su pokušavali doći do odgovarajućeg pomagala za njihovog dječaka, ali bezuspješno. Naime, majka je nezaposlena, a otac je ostao bez posla i to je dodatno zakomplikovalo situaciju u njihovom domu.


Prije mjesec dana, roditelji su preko prijatelja stupili u kontakt sa Udruženjem mladih "Ljubičica", uputivši apel za pomoć, u želji i nadi da će se riješiti njihov problem i da će njihovom dječaku biti olakšan život makar u maloj mjeri. Aktivisti udruženja su objavili apel za pomoć Ajnuru na svojoj fb grupi, apelirajući na građane da pomognu koliko mogu, u namjeri da pokrenu neke humanitarne akcije, no za to nije bilo potrebe. Nakon otprilike 24h, javila se porodica, inače aktivni članovi ovog udruženja, koji redovno prate i potpomažu njihov rad, pa su i u ovom slučaju odlučili da pomognu. Izrazili su neopisivu želju da kupe Ajnuru invalidska kolica i zamolili da njihov identitet ostane nepoznat javnosti. Ajnur je jučer dobio svoja kolica, koja će mu koliko toliko olakšati život, kako njemu, tako i njegovim roditeljima.


Ajnurova porodica i Ljubičice su jako zahvalni donatorima na ovom humanom gestu. Također se zahvaljuju jako ljubaznom osoblju firme Cemedic, koja je uz kupljena kolica donirala i jako kvalitetan pojas za dječaka, u vrijednosti od 150KM, koji će mu biti od velike koristi u budućnosti.


https://www.facebook.com/groups/UMLjubicica.Zenica/