28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Decembar 2013 04:01

Protesti poljoprivrednika u ZDK

Pedesetak poljoprivrednika iz Zeničko-dobojskog kantona, koji, po njihovoj računici, traže isplatu oko 2,6 miliona KM neisplaćenih poticaja za prošlu i pretprošlu godinu, okupilo se jučer pred zgradom Skupštine i Vlade ZDK kako bi nastavili proteste od srijede, 18. 12.

 

-Resorno ministarstvo poljoprivrede i Vlada ZDK ne isplaćuje niti ima projekciju isplate ovih sredstava- kaže potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija, koji ističe da su, zbog svega, zatražili obraćanje zastupnicima Skupštine ZDK, koji bi, u ovom trenutku, trebali usvajati dnevni red na 50. sjednice Skupštine.

 

Prva tačka je trebala biti usvajanje Budžeta za 2014., ali, nakon obraćanja premijera Vlade ZDK Muniba Husejnagića, u okviru zastupničkih pitanja i inicijativa, nije bilo izvjesno i da će biti obraćanje poljoprivrednika, niti da će oni dobiti novac za koji su dobili rješenja Ministarstva poljoprivrede.

 

-Niko nema pravo i da isplati više, jer u budžetu nije bilo planirano toliko sredstava- kazao je Husejnagić, koji je dodao da je Vlada ZDK isplatila milion KM za uređenje zemljišta, koliko je i bilo planirano. On je podsjetio da su prošle godine pristigla čak 240 zahtjeva, koji su koštali oko 3 miliona KM, što je daleko više od plana, te da su protesti želja da dobiju više novca.