28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Decembar 2013 05:04

OPEN-s: Okrugli stol

U sklopu Sajma organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva OPENS 2013  koji se u Zenici održava od 6. do 8. decembra je organizovan okrugli stol na temu: „Organska  proizvodnja je naša prednost“ Učesnici skupa bili su poljoprivrednici, predstavnici vlasti i stručnjaci iz ove oblasti, uspješni pozitivni primjeri osoba koji su krenuli se baviti organskom proizvodnjom kao hobijem, a poslije je to preraslo u ozbiljan biznis.

 

Na okruglom stolu je istaknuto je da je poljoprivredno zemljište jedan od četiri najznacajnija resursa u Bosni i Hercegovini, ali da se nažalost ne iskorištava u onoj mjeri u kojoj bi to bilo optimalno.  Građani trebaju biti svjesni značaja proizvodnje sopstvenih poljoprivrednih proizvoda za njihovo zdravlje i ekonomsku stabilnost.  Kako bismo poboljšali uslove u ovoj oblasti potrebna je organizacija, približavanje administracije, te davanje kvalitetnih poticaja proizvođačima. Također, neophodno je razvrstati organsku proizvodnju od one koja to nije.

 

Učesnici skupa su saglasni da je poljoprivreda temelj razvoja naše države. Veliki problem predstavlja ignorisanje organskih proizvođača od strane vlasti, zbog nepostojanje kvalitetnih i dugoročnih poticaja kada je organska proizvodnja u pitanju.  Organska proizvodnja je, nažalost,  za naše uslove još uvijek skupa i iziskuje dugotrajan rad kako bi proizvod bio kvalitetan i kako bi se obezbjedili svi potrebni certifikati. Cilj Sajma OPEN-s jeste promocija kvalitetnih proizvoda s jedne strane, te podsticanje građana na bavljenje organskom i poljoprivrednom proizvodnjom s druge strane. Nadamo se da u tome i uspjevamo.

 

PR sajma OPEN-s 

Jasmin Imamović