16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Novembar 2013 03:16

Brazil 2014.- BHRT ili Face TV

Prvi čovjek bosanskohercegovačke radiotelevizije Muhamed Bakarević (na slici) otvoreno je priznao da ova medijska kuća možda neće biti u stanju prenositi utakmice reprezentacije BiH sa Svjetskog prvenstva u Brazilu iduće godine.

 

Mnogi ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini zabrinuti su još otkako je pri mjesec dana objavljena informacija da je upravo BHRT dobila ekskluzivna prava prenosa sa najvećeg svjetskog nogometnog spektakla, a strahuje se da eventualni prenosi ove kuće sa SP u Brazilu 2014. godine neće biti dovoljno kvalitetni – kako kada je riječ o tehničkim aspektima poput kvalitete slike, tako i kada je riječ o komentarima utakmica i pratećem programu. No, Bakarević je sada otvoreno priznao da prenosa možda neće nikako ni biti.

 

- Smanjanje marketinškog prostora na emiterima Javnog servisa BiH doveo je, između ostalog, u pitanje i prijenos Svjetskog prvenstva iz Brazila naredne godine, izjavio je direktor BHRT-a Muhamed Bakarević, gostujući u emisiji “Pošteno”, koja se emituje na Federalnoj TV. Podsjetimo, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH donijela je odluku koja se treba primjenjivati od iduće godine, a po kojoj javni emiteri – koji već ubiru novac od RTV takse – ne mogu imati čak šest minuta reklamnog programa unutar jednog sata, već razumne 4 minute.

 

Vijest da je BHRT dobila prava na prenošenje utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine sa Svjetskog prvenstva u Brazilu zabrinula je mnoge ljubitelje fudbala, iz nekoliko razloga.  Prvo je strah da slika koju će emitirati ovaj javni servis neće biti dovoljno kvalitetna i u skladu sa standardima na koje su moderni gledaoci navikli, a drugo je pitanje komentara utakmica – jer značajan dio navijača volio bi da utakmice prenosi popularni Marijan Mijajlović, koji radi za konkurentsku Face TV Senada Hadžifejzovića.

 

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) vlasnik je ekskluzivnih prava prijenosa Svjetskog prvenstva u nogometu Brazil 2014., ali i za kvalifikacione utakmice nogometne reprezentacije BiH za EURO 2016. u Francuskoj i za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, rečeno je Feni iz ove medijske kuće.

 

Već smo navikli da gostujuće utakmice bh. reprezentacije ne možemo pratiti putem državne televzije. Nakon utakmica reprezentacije  na TV Hayat, zatim na OBN-u, gostujuće utakmice u proteklim kvalifikacijama smo mogli gledati na FACE TV.

 

Privatna televizija FACE TV je još prije nekoliko mjeseci  uputila dopis “Euroviziji” sa prijedlogom za realizaciju projekta “Brazil 2014” u suradnji sa BHRT, na što je ova TV kuća dobila afirmativan odgovor, uz uslov da na isto pristane i BHRT. Vodstvo BHRT-a je prvobitno pristalo na ovakav vid suradnje, da bi nakon plasmana Zmajava na Svjetsko prvenstvo u Brazilu poslali dopis FACE TV-u u kojem saopštavaju da će sami preuzeti projekat “Brazil 2014”. Senad Hadžifejzović je iskoristio priliku da u Centralnom dnevniku (CD) još jednom javno p(r)ozove BHRT na suradnju.

 

FACE TV je spreman platiti svoj dio učešća u ovom projektu, a prema Senadovim riječima – Face TV će biti u Brazilu sa ili bez BHRT-a. U BHRT-u su bez sumnje ljuti zbog velikog broja kritika na njihov račun proteklih godina, ali ukoliko žele udovoljiti građanima BiH, kako to navode u svom saopćenju, FACE TV bi im sigurno u tome samo pomogao.