28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Novembar 2013 02:35

Hamza Alić

Hamza Alić rođen je 20. januara 1979. godine u Srebrenici. Član Atletskog kluba Zenica i reprezentativac BiH već godinama je među elitnim bacačima kugle u BiH, regionu i šire.

Ime našeg olimpijca iz Pekinga zahvaljujući kontinuitetu postizanja dobrih rezultata tradicionalno se nalazi i među najboljim na manifestaciji izbora najboljih sportista BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT.

 

Taj status zadržao je i ove godine zahvaljujući brojnim medaljama, od kojih je najznačajnija svakako srebrna na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu. Osvajanjem titule vicešampiona Starog kontinenta, postao je jedan od rijetkih bh. vlasnika medalje sa evropskih prvenstava u olimpijskim sportovima. U godini koja je na izmaku proslavio se i na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu okitivši se odličjem bronzanog sjaja. Višestrukom šampionu BiH pripalo je i zlato sa Međunarodnog atletskog mitinga održanog u Zenici.

 

Našu zemlju predstavljao je i na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. U ruskoj prijestonici, nažalost, nije uspio doći do pobjedničkog postolja, ali je u jakoj konkurenciji takmičenje završio na solidnoj 19. poziciji, što je ujedno i njegov ranking na zvaničnoj rang-listi Svjetske atletske federacije najboljih bacača kugle u 2013. U evropskim okvirima Alić trenutno zauzima osmo  mjesto.

 

Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2013. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" sa početkom u 20 časova uz direktan prenos na BHT 1.

 

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Dragan Marković, a partner ovog izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministartsvo civilnih poslova BiH.