28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Novembar 2013 02:18

Bitcoin-nova valuta

Brzi rast vrijednosti "bitcoina" zabrinuo je ekonomiste i Senat SAD-a. Analitičari upozoravaju da bi uvođenje "bitcoina" u realan sektor ekonomije bilo veoma opasno. Rudarska kompanija iz Kanade odlučila je isplatiti svoje partnere, koji se bave geološkim istraživanjima, "bitcoinima“, tj. elektronskim novcem. "Bitcoin" je virtualna valuta, koja nema realno pokriće. Ovaj pojam pojavio se 2008. godine. Porijeko naziva virtualnog novca potječe iz engleskog jezika bit (bit) – jedinica informacije i /coin/ – valuta. 

 

Karakteristika elektronske valute je u tome što ne postoji centar iz kojeg se njom upravlja, jer sustav elektronskog novca radi autonomno. On se podčinjava određenim algoritmima i ne odražava stanje ekonomije bilo koje države, jer se smatra međunarodnom valutom. 

 

"Bitcoin" su stvorili programeri, takozvani `cyber-anarhisti` i oni koji vjeruju u budućnost ove valute. Ekonomisti primjećuju da je u posljednje vrijeme virtualna valuta počela rasti. Sredinom listopada jedan "bitcoin" iznosio je 150 dolara, a ovih dana vrijednost se "popela" čak na 390 dolara. Ovaj brzi rast vrijednosti "bitcoina" zabrinuo je Senat SAD-a. Gornji dom Kongresa će razmotriti moguću opasnosti od "bitcoina" po američku ekonomiju. 

 

Glavni problem kriptovaluta, sa točke gledišta nacionalnih regulatora, jeste u tome što ne postoji nikakva kontrola tijeka ovakvog novca. Sve to čini elektronsku valutu veoma pogodnim sredstvom za financiranje širokog spektra ilegalnih aktivnosti. 

 

Tako je u SAD-u zatvorena jedna od najvećih online prodavaonica koja je prodavala službeno zabranjenu robu. Portal je s vremenom postao najveći prodavatelj narkotika putem Interneta. Pojedinci su prodavali više od 500 različitih vrsta opijata. Osnovna valuta plaćanja bio je "bitcoin" koji je svim sudionicima virtualne kupovine osiguravao anonimnost, prenosi Business.hr.