20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Novembar 2013 06:02

Gladovići: Bez kuće 13 Telalovića

Dva sprata i podrum kuće porodice Telalović u udaljenom zeničkom selu Gladovići u potpunosti su izgorili u požaru. 


- Supruga je bila u štali, u kući u tom trenutku nije bilo nikog, kad su komšije zavikale da se vidi dim. Prvi su pritrčali amidža i nekoliko rođaka. Dim i plamen su već bili preveliki, a jedino što su mogli uraditi jeste razbiti stakla i pokušati ubaciti što više vode unutra. Kuća je izgorila dok su iz Zenice stigli vatrogasci, kaže nam Abaz Telalović. 


On, supruga i dva sina od tri i šest godina, te njegov brat Mersad sa suprugom i trogodišnjom kćerkom živjeli su na jednom spratu kuće. Na drugom su živjeli roditelji Hajrudin i Džemila, nepokretna Hajrudinova sestra Safeta, te još dvoje Hajrudinove djece, sin Mihnet sa suprugom i kćerka Berina. Njih trinaestero ostali su bez doma u nekoliko minuta, jer je plamen uništio gotovo sve.  Tako je Abazov sin, jedini školarac ostao bez školskog pribora i udžbenika, drugi sin i bratična bez igrački, odjeće...

 

- Izgorilo je zlato, novca što smo imali, dokumenti, odjeća, ormari, kuhinja. Sve. Ostao je čitav jedan šporet, njega smo iznijeli. Ne znamo odakle ni početi, ni šta dalje. Stolarija, instalacija, krov, sve je uništeno ili oštećeno. Otac je željezarac na čekanju, a nas tri sina smo radili povremene poslove, nekad išli u Krajinu ili Hercegovinu za poslom ili radili najamne poslove ovdje. Sve što smo stvarali čitav život, decenijama, izgorilo je za sat. Ne znam šta i kako ćemo dalje, govori nam Abaz.  Procjena vještaka je da je šteta prouzrokovana kvarom ili neispravnim elektro instalacijama, a pretpostavlja se da je nastala šteta veća od 20.000 KM. 


gladovici-pozar02