13 Juni 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 15 Novembar 2013 12:47

ArcelorMittal:Filter na Visokoj peći

ArcelorMittal Zenica danas je obilježila važan događaj u okviru svog kontinuiranog programa zaštite okoliša – početak rada značajnog, novog sistema filtera u okviru pogona Visoka peć.  Ovim projektom sve emisije koje dolaze iz Visoke peći biće u okviru zakonski predviđenih normi. 


Svečanoj ceremoniji prisustvovali su najviši zvaničnici Federacije Bosne i Hercegovine: Premijer, gospodin Nermin Nikšić; Ministrica za okoliš i turizam, gospođa Branka Đurić; kantonalni Premijer, gospodin Munib Husejnagić i kantonalni Ministar za okoliš, gospodin Edin Terzić, gradonačelnik Zenice, gospodin Husejin Smajlović, Savjetnica ministra i otpravnica poslova u odsustvu ambasadora Turske, Yasmin Erlap,  kao i mnogi drugi predstavnici lokalne vlasti, inspekcijskih organa i lokalne zajednice. Ceremoniji su prisustvovali i najviši predstavnici kompanije ArcelorMittal Grupe: gospodin Augustine Kochuparampil, generalni direktor ArcelorMittal za Evropu – Dugi proizvodi, i gospodin Bertrand Jacquier, generalni direktor za ArcelorMittal jedinice Istočne Evrope. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

 

Ovaj događaj predstavlja finalizaciju intenzivnih napora da se premoste ogromni tehnički izazovi koji su rezultat jedinstvene kombinacije faktora sa kojima se uprava kompanije ArcelorMittal Zenica susretala. 

 

Gospodin M. V. Kulkarni, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, tom prilikom je rekao: 

„Zaista smo ponosni što danas zvanično puštamo u rad ovaj veliki okolišni projekat koji predstavlja važnu prekretnicu na našem putu ka smanjenju utjecaja na okoliš u Zenici. 

I s ponosom možemo danas reći: Ostvarili smo obećanje koje smo dali. 

Ovo je bio veoma kompleksan i zahtjevan projekat sa aspekta vremena, tehničkih izazova i investicija. Montaža filtera, opreme vrhunskog kvaliteta, rađena je tokom proizvodnog procesa, što predstavlja veoma težak zadatak sam po sebi.  Ali smo mi uspjeli u tome. 

I nećemo se ovdje zaustaviti. Već radimo na realizaciji drugih projekata kojima ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju našeg utjecaja na okoliš. I ostajemo posvećeni realizaciji tih projekata. U narednom periodu, biće nam zadovoljstvo obavijestiti vas detaljnije o ovim aktivnostima”. 

 

Gospodin Augustine Kochuparampil, generalni direktor ArcelorMittal za Evropu – Dugi proizvodi, izjavio je:

„Ovaj sistem koji smo danas pustili u rad veoma je ambiciozan u svom cilju i tehnički tim je uradio odličan posao da omogući rad ovog sistema u punom kapacitetu. Mi u kompaniji ArcelorMittal shvatamo svoje odgovornosti ozbiljno i ovaj projekat je pokazatelj toga.   On je dio naše kontinuirane inicijative da proizvodimo čelik na način koji je u skladu sa okolišnim standardima. Prednosti ovog projekta osjetiće svi stanovnici grada”. 

 

Projekat „Sekundarno otprašivanje livne platforme” u Departmentu Visoke peći predstavlja jedan od najvećih okolišnih projekata kojeg implementira kompanija ArcelorMittal Zenica i dio je dugoročnog okolišnog programa u koji se kontinuirano investira od realizacije „Feniks” projekta – ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, 2008. godine. Ovaj projekat, vrijedan oko 12 miliona maraka, značajno će utjecati na smanjenje emisija iz pogona Visoka peć te stvoriti bolje uslove za rad za oko 160 radnika koji obavljaju poslove u ovom pogonu, kao i za šire područje Zenice. 

Realizacija projekta počela je potpisivanjem ugovora 15. decembra 2011. godine, a građevinski radovi su počeli 1. oktobra 2012. godine. Završni radovi finalizirani su tokom obavljanja godišnjeg remonta Visoke peći krajem septembra 2013. godine, nakon čega su izvršene i „tople” probe kompletnog sistema otprašivanja, odnosno filtera.

 

Sistem otprašivanja uključuje dizajn i instalaciju zrakovoda na mjestima gdje je prisutna najveća emisija štetnih čestica i cijeli sistem će biti automatizovan. Kako bi se ilustrirao gabarit filterskih postrojenja, može se reći da je riječ o visini petospratnice, koja radi na principu odsisavanja dimnih plinova sa dva radna kola, odnosno ventilatora, teških po šest tona. 

 

Slijedeći standarde okolinske dozvole za pogon Visoke peći, cilj ovog projekta je da reducira emisiju čvrstih čestica i ostalih polutanata. Kao rezultat, sa ugradnjom sistema za otprašivanje livne platforme Visoke peći, obezbijedit će se otprašivanje više od 90 posto čvrstih čestica tokom ljevanja sirovog gvožđa i troske. Nakon ugradnje filterskog postrojenja vidljive emisije crvene prašine sa livne platforme će se u potpunosti eliminirati, a emisije na dimnjaku filterskog postrojenja će zadovoljiti granične vrijednosti emisija, a to je manje od 20mg/Nm3.

Sistem sekundarnog otprašivanja livne platforme Visoke peći dizajnirala je i instalirala renomirana turska kompanija „CVS MAKINA INSAAT VeTIC, A.S.” pri tome koristeći najmoderniju opremu koja se koristi u Evropi.

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju