28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Oktobar 2013 06:19

Nagrade Zeničanima

'Fra Grgo Martić' predstavlja nove književne zvijezde - u “Domu pisaca” Sarajevo će biti uručene nagrade - Feđi Bogdanoviću za knjigu Promjene i proročanstva, Zlatku Topčiću za knjigu Dagmar, Selmi Kešetović za knjigu Bog ima miris vanilije, Berislavu Juriču, kolumnistu portala Dnevno za knjigu Naspavani psi laju i Adnadinu Jašareviću za knjigu Tamoiza.


Dodjela nagrada "Fra Grga Martić" za 2013. godinu bit će održana u Domu pisaca u Sarajevu, danas, u petak, 25. 10. u 12.00 sati.

 

Iz Fondacije “Fra Grga Martić” priopćeno je da će nagrade biti uručene:

-  Feđi Bogdanoviću za knjigu “Promjene i proročanstva” (najbolja zbirka pjesama), 

-  Zlatku Topčiću za knjigu “Dagmar” (najbolja knjiga proze), 

-  Selmi Kešetović za knjigu “Bog ima miris vanilije” (najbolji poetski prvijenac), 

-  Berislavu Juriču, kolumnistu portala Dnevno za knjigu “Naspavani psi laju” (najbolji prozni prvijenac) i 

-  Adnadinu Jašareviću za knjigu “Tamoiza” (najbolja knjiga za djecu), priopćeno je iz fondacije "Fra Grga Martić".

 

Navedene knjige su tiskane i u sklopu dodjele nagrada će prvi put biti predstavljene javnosti.

 

U obrazloženju nagrade žiri, u sastavu Amir Brka, Stevan Tontić i Dragan Marijanović, navodi kako poetska zbirka Feđe Bogdanovića otkriva ne samo darovitog pjesnika, već i autora s koherentno izgrađenom vizijom svijeta i krajnje samosvojnim, prepoznatljivim izrazom sa „otežanim“ semantičkim punjenjem.

 

''U ekonomičnom, ponešto i hermetičnom jeziku ove poezije susrećemo serije začudnih, upečatljivih, katkad i nadrealnih slika pjesnikove i naše zatamnjene stvarnosti, predstava i doživljaja koje čitalac moderne poezije može da „dešifruje“ i prihvati kao dio vlastitog, neuljepšanog i nefalsifikovanog iskustva'', navodi se u obrazloženju.

 

Nagrađeni roman Dagmar Zlatka Topčića  vrlo je uspjelo književno ostvarenje, navodi žiri. Realiziran je u mailovima između bh. pisca Oskara i supruge češkog predsjednika Vaclava Havela. Romaneskno "zbivanje" započinje upoznavanjem predsjednika Havela, a dopisivanje s njegovom suprugom počinje nakon Havelove smrti.

 

''Ovaj epistolarni roman obiluje uzbudljivim sekvencama, a u mistifikacijama, dokmentarnim i pseudodokumentarnim postupcima i persiflažama sadržana je njegova temeljna stilska vrijednost'', navodi se u obrazloženju žirija.

 

Zbirka poezije Selme Kešetović 'Bog ima miris vanilije' ispisana je, kako navodi žiri, sigurnom rukom. Iako u je, po ambijentu koji donosi i svijetu koji gradi, u trendu mladalačke poezije - posrijedi je ujednačen, zreo i čist pjesnički rukopis, sa mnoštvom u cjelini vrlo uspjelih pjesama.

 

Berislav Jurič i njegova zbirka priča 'Naspavani psi laju' je, prema žiriju, osvježavajući glas u domaćoj prozi.

 

''Bilo da piše o rukama, o galebu koji više ne može da uzleti, o samoći i ljubavi, o mladim i starim ljudima, autor ove zbirke kratkih priča pokazuje da je svoj nesumnjivi talenat školovao i kod takvih majstora kao što su Čehov, Marinković ili Carver. Sažet izraz, uvjerljiv detalj, poetičan prizor ili neočekivan obrt u pripovijedanju – to je, između ostalog, ono čime nas Berislav Jurič pridobija'', naveo je žiri u obrazloženju.

 

Roman 'Tamo iza”, autora Adnadina Jašarevića je najbolji književni rad iz oblasti književnosti za djecu i, kako navodi žiri, donosi i drukčije čitanje bajki, koje se, na neki čudan način, prepliću sa životom dječaka (jer ih pokušava živjeti) i njegove družine.

 

''Ove proze satkane su na bujnoj dječijoj mašti, čežnji za avanturama, pa i na izmišljanju nekih misterija, a realizirana je nadahnuto i spisateljski vrlo uspješno'', navedeno je.

 

Žiri ove godine nije dodijelio nagradu za djelo nadahnuto fra Grgom Martićem budući da niti jedan od prispjelih rukopisa, kako je navedeno, kvalitetom ne zavrjeđuje nagradu.

 

Književnu fondaciju "Fra Grga Martić" osnovala je 2006. godine "Stanić grupa" iz Kreševa, odnosno njezin vlasnik Svjetlan Stanić, a cilj osnivanja je poticanje književnog stvaralaštva te poboljšanje materijalnog položaja književnih stvaratelja.