28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Oktobar 2013 02:03

Suđenje na Kantonalnom sudu

 Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, pred Kantonalnom sudom u Zenici počelo je suđenje Hajrudinu Dediću za zločine nad civilnim srpskim stanovništvom  u Brezi. Kantonalno tužilaštvo tereti Dedića da je 10. juna 1992. godine tokom pretresa kuća u zaseoku Dužice u Gornjoj Brezi učestvovao u bespravnom privođenju i mučenju civila.

Optužnica precizira da je Dedić naoružan došao u kuću Miće Subotića, gdje ga je tukao da bi saznao gdje drži naoružanje.

 

"Nakon što su Mićo, Janko, Momčilo i Zdravko Subotić i Nikola Novaković bili privedeni, optuženi je učestvovao u njihovom premlaćivanju, a zatim je Novakovića ponovo odveo do njegove kuće. U kući je pronađena puška, a optuženi  je Novakoviću naredio da je okači na rame, te ga proveo kroz Brezu, vičući da je  bio zadužen da ubija muslimansku djecu. Nakon toga Novakovića   su  mještani Breze pljuvali, vrijeđali i gađali kamenjem", stoji u optužnici.

 

Kantonalno tužilaštvo smatra da je Dedić  opet priveo Novakovića, a onda ga, zajedno sa drugim neimenovanim osobama, tukao dok nije izgubio svijest, prenosi Birn. Tužilaštvo je u uvodnoj riječi najavilo da će saslušati oštećene Miću Subotića i Nikolu Novakovića, te još šest svjedoka i jednog vještaka medicinske struke. Odbrana je najavila da optuženi ima alibi, da u vrijeme izvršenja djela nije bio u  Brezi i da će to dokazati saslušanjem svjedoka i iznošenjem materijalnih dokaza.