28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Oktobar 2013 06:11

Oprez kada putujete u Sarajevo

Povratne ili mjesečne karte na relaciji Sarajevo - Zenica - Sarajevo i obrnuto više ne važe kod oba prevoznika koja voze na ovoj liniji - Zenicabus i Centrotrans Eurolines. Putnici se mogu voziti samo sa prevoznikom koji je izdao kartu.

 

Medina Mujić, koja skoro svake sedmice putuje na ovoj relaciji,  nam je ispričala da je doživjela neugodnost kada joj na autobuskoj stanici u Zenici, odnosno autobusu Zenicabusa, nisu priznali povratnu kartu koju je kupila na autobuskoj stanici u Sarajevu.

 

"Do sad su povratne karte vrijedile kod oba prevoznika i svaki sat je bio autobus na ovoj relaciji. Sad morate gatati kad koji prevoznik vozi i koja karta kod kojeg važi", ispričala je Mujić. Problem je, naime, u tome što Zanicabus smatra validnim kooperantski ugovor sa Centrotransom na ovoj liniji, dok Centrotrans smatra da ugovor više ne vrijedi. Zbog toga se na autobuskoj stanici u Zenici izdaju povratne karte na kojima su navedena oba kooperanta i one vrijede u Zenicabusu, a trebalo bi da vrijede i u Centrotransu, ali ih ova kompanija ne priznaje. Istovremeno, u Sarajevu se izdaju povratne karte na kojima je naveden samo Centrotrans kao prevoznik, pa ih Zenicabus ne priznaje, pošto bi ih inspekcija mogla kazniti ako prime putnika sa takvom kartom.

 

U Centrotrans Eurolinesu tvrde da trenutno na relaciji Sarajevo-Zenica saobraćaju ova dva prevoznika i kod oba prevoznika vrijede samo vlastite karte jer je kooperantski ugovor raskinut zbog neizvršavanja ugovorenih obaveza.

 

"Centrotrans Eurolines je prekinuo taj kooperantski ugovor jer Zenicabus nije izvršavao ugovorene obaveze, odnosno duži vremenski period ove linije nisu održavane. Po zakonu, svaka linija koja se ne održava duže od tri ili pet dana se automatski briše s redova vožnje" kažu u Centrotransu.

 

S druge strane, direktorica Zenicabusa Ajla Babić je kazala kako od marta, kada je Zenicabus počeo voziti, tri mjeseca uopće nisu mogli voziti jer nisu mogli ući na autobusku stanicu u Zenici. Nakon što je inspekcija odradila svoj posao, Zenicabusu je omogućeno da vozi i počela je kooperacija sa Centrotransom. Ove dvije kompanije su imale kooperaciju za autobusku liniju Zenica-Sarajevo-Zenica uspostavljenu odlukom federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, odnosno dva prevoznika dobila su po osam polazaka, a od augusta ove godine Centrotrans je odlučio da odvoji karte, odnosno prekine saradnju.

 

"Na karti moraju biti navedena oba prevoznika, a ako je naveden jedan prevoznik inspekcija nas može kazniti jer to nije kooperativna karta. Kada se karta izdaje na autobuskoj stanici Zenica na karti su oba prijevoznika" kazala je Babić, te dodala kako joj je žao što zbog nesporazuma dvije kompanije ispaštaju putnici. Ona je dodala kako se kooperantski ugovor ne može tek tako prekinuti i da uprave kompanija trebaju sjesti i razgovarati o tome, ali još nema spremnosti za kompromis.

 

"Mi smo obavijestili inspekciju o ovome i vjerujemo da će oni utvrditi šta je ispravno i legalno", rekla je Babić. (Oslobođenje)