19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Oktobar 2013 07:15

Austrijanci traže biznis partnere

U Zenici je jučer održan «Austria Showcase - Mašinogradnja i obrada metala», kojeg je za privrednike iz BIH i Austrije organizovao Trgovinski odjel austrijske ambasade. 

iz Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u BiH. 

 

- Austrija je sa više od milijarde eura najveći investitor u BIH. Izvoz u oba pravca raste, Austrijski u BIH za tri godine sa 278 na 344 miliona eura. Istovremeno, bh. izvoz je sa 181 skočio na 387 miliona eura, pa je BIH u ekonomskom suficitu  sa Austrijom, već drugu godinu zaredom, kaže Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BIH.  Devet austrijskih firmi traži partnere u BIH, a program u Zenici je bio namijenjen prikupljanju podataka o kapacitetima i mogućnostima bh. privrede da postane partner konkretnih austrijskih projekata.  Prema registraciji, više od sedamdeset firmi iz dvije zemlje poslalo je svoje predstavnike u Hotel «Zenica», u kojem je nakon plenarnog, započeo dijalog «jedan na jedan». Premijer Zeničko – dobojskog kantona Munib Husejnagić i sam je proteklih devet godina vodio firmu sa austrijskim kapitalom. 

 

- ZDK ima registrovanih 788 pravnih subjekata u prerađivačkoj djelatnosti sa dodatnom 191 poslovnom jedinicom i 1.000 obrta iz iste oblasti sa ukupno 21.653 uposlena radnika. Mi smo vodeći kanton po izvozu tj.  jedini kanton koji ima suficit, odnosno više izvozi nego što uvozi u BiH. Prema pokazateljima naši kapaciteti u oblasti metalogradnje su svega polovično uposleni i ovaj poslovni susret je dobro došao, kazao je Husejnagić.  U prvom dijelu predstavilo se devet austrijskih firmi, a u drugom bh. kompanija koje su izrazile spremnost za saradnju. Istaknuto je da u BIH već djeluje više od stotinu pravnih subjekata sa austrijskim kapitalom, te da je njihov uspjeh «mamac» i za ostale da ulažu u bh. privredu.