28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 01 Oktobar 2013 21:19

Aidin Mahmutović

Lijepo je biti Bosanac i Hercegovac ovih dana.Još se prepričava onaj majstorski gol Izeta Hajrovića u Žilini u meču protiv  Slovačke. Izeta slave naši navijači širom Evrope. Međutim, o još jednom Bosancu se priča. U Češkoj i mala djeca znaju za Aidina Mahmutovića, najboljeg igrača češke lige i prvotimca Teplica. Napadača koji sije strah i trepet za protivničke golmane. Aidin slobodno vrijeme provodi u društvu supruge Emine i sina Afana.


- Tako se najbolje odmaram. Jednostavno, oni su moja najveća podrška- govori na početku za "Avazov sport", Aidin Mahmutović.

Najbolji ste strijelac lige, u osam nastupa postigli ste 10 golova?

- Krenulo me je dobro. Mada, sam mislio da neće biti tako, jer sam se par dana prije početka prvenstva povrijedio. Zbog toga nisam igrao u prva dva kola. U trećem sam u igru ušao sa klupe. Inače, ovo mi je sedma sezona da igram u Češkoj. Prošle sezone sam dao 12 golova, a sada sam već na kvoti od 10. Mislim da će ovo biti moja najbolja sezona, ne samo otkako igram u Češkoj, nego i dosadašnjoj karijeri. Kako igram najbolje govori podatak da je u kladionicama najmanja kvota na mene da ću postići gol.

Teplice ove sezone odlično igra. Trenutno se nalazite na trećem mjestu. Koje su ambicije Vašeg tima?

- Ako kažem da smo se prošle godine borili za opstanak, onda je sasvim izvjesno da ćemo ove sezone ostvariti bolji plasman. Nemamo neki zacrtani cilj. Mada bi bilo lijepo da izborimo plasman na evropsku scenu. Trenutno je Sparta prva, a i tu je Plzen. Teško je prognozirati ko će ove sezone biti prvak.

Dugo ste u Češkoj, najduže od svih stranaca. Vaš komentar?

- Sa Admirom Ljevakovićem sam zajedno došao u klub.Istina je da smo se nas dvojica najduže zadržali. Nedavno sam produžio ugovor, ali i dobio obećanje od predsjednika kluba da će u decembru razmotriti ponude koje budu stigle u klub. Da budem iskren volio bih otići u neku jaču ligu.

Malo Vam nedostaje pa da postanete najbolji strijelac u historiji kluba?

- Pavel Verdir, legenda kluba je preko dvije decenije igrao za Teplice. Tek prije dvije godine se oprostio od aktivnog igranja. On je postigao 70 golova, a ja sam na kvoti 53.

U BiH vlada mišljenje da ste zaslužili da se nađete na spisku "A" reprezentacije?

- Realan sam čovjek, zna se ko igra u špicu napada. Zbog toga nisam ljut na selektora Safeta Sušića.

Nadate li se da bi se mogli naći na spisku putnika za Brazil?

Teško. Iz razloga što nisam igrao kvalifikacije.

Aidin je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije naše zemlje.

- Bio sam član juniorske i mlade reprezentacije. Za mladu reprezentaciju sam u utakmici protiv Švicarske u Zenici u napadu igrao sa Edinom Džekom. Pobjedili smo rezultatom 1:0, a jedini gol je postigao Dario Purić. Tada je za Švicarsku igrao Ivan Rakitić. Za taj period me vežu brojne anegdote koje nam je često znao pričati Nikola Nikić.

Jeste li u kontaktu sa bivšim trenerom Jiržijem Plišekom?

- Ponekad mu pošaljem SMS poruku. Čuo sam da on planira otvoriti menadžersku agenciju- kazao je Aidin Mahmutović, najveća zvijezda češke lige.

 

Perčo: Mahmutović i Sušić zaslužuju poziv

Nihad Perčo, menadžer iz Zenice koji vodi brigu o Aidinu Mahmutoviću, sretan je zbog dobrih nastupa ovog igrača.

 

- Nije samo Aidin Mahmutović, kandidat za reprezentaciju BiH. On stvarno igra u životnoj formi. Osim njega moram spomenuti i Tina Sušića. I jednog i drugog sam gledao. Tino je itekako zanimljiv igrač. Može pokriti više pozicija u timu. Svakako selektor Sušić ne bi pogriješio, kada bi spomenutim igračima poslao pozive- kazao je Perčo.