19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Septembar 2013 11:29

Novac za HE Kovanići i Janjići

Njemačka razvojna banka KfW odobrila je JP Elektroprivreda BiH grant sredstva za finansiranje tehničke asistencije na projektima  HE „Kovanići“, HE „Janjići“ i Vjetropark „Podveležje“, u ukupnom iznosu 1,42 miliona eura.

 

Od odobrenog iznosa, za projekt izgradnje HE “Kovanići“  planirano je 850 hiljada eura za pripremu studije izvodljivosti, koja uključuje i preliminarnu procjenu utjecaja na okoliš i izvršenje potrebnih geoloških i drugih istražnih radova. Ukoliko studija pokaže da je projekt opravdan, KfW je spremna da kreditnim sredstvima, pod povoljnim uvjetima, finansira izgradnju Hidroelektrane.

   

Za procjenu okolinskih i društvenih utjecaja i izvođenje istraživanja nultog stanja faune za projekt HE „Janjići“,  odobrena su sredstva od 170 hiljada eura. Studija izvodljivosti za izgradnju HE „Janjići“ koju je također prethodno finansirala KfW,  pokazala je projekt opravdanim  i u toku su pripreme za njenu izgradnju. Finansiranje izgradnje HE“ Janjići“ je također planirano iz kreditnih sredstava KfW-a.

 

Za projekt  Vjetroparka na  „Podveležju“ odobren je iznos od 400 hiljada eura, namjenjenih za istraživanje nultog stanja kretanja ptica i šišmiša na području projektne lokacije vjetroparka, te podrazumijeva prikupljanje podataka u periodu 12 mjeseci (na području VP „Podveležje“ i referentnoj lokaciji) i prebrojavanje uzoraka koji se mogu smatrati reprezentativnim u punom spektru preovladavajućih okolinskih uvjeta.

 

Njemačka razvojna banka KfW već je odobrila kredit od 65 miliona eura za izgradnju VP “Podveležje". Da bi ova sredstva postala operativna,  neophodna je saglasnost institucija BiH i FBiH, nakon čega se može pristupiti potpisivanju Ugovora o kreditu i projektu sa KfW-om. U što skorije vrijeme se očekuje okončanje procedure odobravanja, što će omogućiti potpisivanje Ugovora sa KfW. 

 

Služba za komunikacije JP EPBiH