28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Septembar 2013 07:04

Samoubice među mladima

Prema podacima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, tokom prvih sedam mjeseci ove godine na području ZDK zabilježeno je dvadeset slučajeva samoubistava.  Samo u julu izvršeno je sedam samoubistava, tri slučaja vješanja, dva vatrenim oružjem, po jedan oštrim predmetom i na drugi načini. U prvom polugodištu od 13 samoubistava sedam je izvršeno vješanjem. Prema analizi, dva puta je više muškaraca samoubica koji su po pravilu starije osobe. 

 

- Na odluku pojedinca da sebi oduzme život nerijetko utječu psihičko stanje, određene psihičke bolesti, ekonomski i socijalni status, stanje i problemi u porodici, kao i subjektivni osjećaj nemogućnosti iznalaženja rješenja problema. Uglavnom se radi o višestrukim motivima. Nažalost, poduzimanje bilo kakvih preventivnih i drugih aktivnosti iz nadležnosti policijskih službenika ne može utjecati na smanjenje ovih slučajeva niti ih mogu prevenirati - kaže nam Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK. 

 

Statistike iz stručnih krugova psihologa i psihijatara pokazuju da svaki drugi građanin BiH ima određenih problema na psihološkom planu. Najviše onih koji su izvršili suicid bilo je u dobi između 50 i 60 godina. Ono što zabrinjava jeste činjenica da je sve više mladih samoubica. U dobi između 15 i 19 godina samoubistvo je drugi uzrok smrti po učestalosti.  Stručnjaci kažu da su uzroci i povodi za samoubistvo uglavnom prethodni pokušaji samoubistva, trenutne samoubilačke misli, već počinjena samoubistva unutar familije i prethodne hospitalizacije zbog duševnih bolesti. 

 

Također, nedavno proživljene stresne situacije, naročito ako dugo traju, kao što su gubitak bliske rodbine, prijatelja, razvod braka roditelja, prekid veze s partnerom, mobing na radnom mjestu, gubitak posla, razaranje ili gubitak doma te gubitak ili oštećenje zdravlja koji može biti stvaran ili imaginaran ili stvarna ili umišljena društvena izolacija, česti su uzroci suicidalnih razmišljanja.  Prema podacima iz policije i socijalnih službi, četiri od pet osoba koje počine samoubistvo pokušavale su to učiniti i ranije. Od deset osoba koje počine samoubistvo osam ih je nekome reklo da će to učiniti.