19 Januar 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Septembar 2013 05:55

Prosjačenje na ulicama

Prosjačenje na ulicama bh. gradova postaje unosan metod zarade novca, a rješavanje ovog problema uglavnom se svodi na djelovanje centara za socijalni rad.  U Zenici lokalne vlasti organizovano djeluju na suzbijanju prosjačenja od 2000. godine, u okviru Protokola o suzbijanju prosjačenja koji su potpisali Općina Zenica, Policijska uprava Zenica, Centar za socijalni rad Zenica, Udruženje Roma i Općinski sud Zenica. 

 

Iz JU Centar za socijalni rad Zenica Indira Hačimić-Hasanica za Agenciju Fena je kazala da je fokus djelovanja u okviru Protokola na rješavanju maloljetničkog prosjačenja, ali podrazumijeva i bavljenje ovim problemom među odraslim osobama.  Centar u posljednjih nekoliko godina djeluje planski i organizovano, a  na  osnovu strateških dokumenta razvoja općine Zenica (Strategija razvoja 2012-2022 i Općinski plan razvoja socijalne zaštite 2009-2013), preporuka Ureda ombudsmena, Akcionog plana za sprječavanje maloljetničkog prijestupništva 2012 godine te izvještaja Foruma bezbjednosti Zenica.  Implementacija ciljeva i aktivnosti utvrđenih dokumentima u Centru funkcioniše od 2011. godine radom na suzbijanju socio-patoloških pojava i borbom protiv nasilja i trgovine ljudima, posebno  zbog činjenice da se u nekim slučajevima prosjačenje pretvara u profesiju, odnosno u organizovani način prosjačenja, pri čemu se zloupotrebljavaju djeca i krše njihova elementarna ljudska prava. 


- Centar je tokom 2010. proveo istraživanje Prosjačenje na području grada Zenice. Rezultati kazuju da su prosjaci niskog socio-ekonomskog statusa, da su svi nezaposleni, ali i da su nezainteresirani za rad, da žive u lošim stambenim uslovima te da prosjaci nisu samo Romi nego i građani drugih nacionalnosti - kazala je  Indira Hačimić-Hasanica za Agenciju Fena. U Zenici se prosjačenje vrši na prometnim mjestima u vrijeme kada građani idu na posao ili se vraćaju, ispred bolnice za vrijeme posjete bolesnicima, na stanicama te ispred vjerskih objekata.  Na planu suzbijanja prosjačenja ostvarena je i saradnja sa školama, policijom, Kantonalnim zavodom za borbu protiv bolesti ovisnosti Zenica, Kantonalnom bolnicom Zenica i dva dnevna centra Pomirenje i Medica. 

 

- U Centru je tokom 2012. i 2013.  pruženo više od 1.000 stručnih usluga pojedincima, porodicama i različitim ustanovama vezano za socio-patološke pojave prosjačenje, skitnja, alkoholizam, porodični problemi i drugo, a nastali kao posljedica društveno-negativnog ponašanja pojedinaca- precizirala je  Hačimić-Hasanica. Ona kaže da se u 165 slučajeva Centar bavio iznalaženjem načina i mogućnosti na zaštiti maloljetne osobe, pružajući im socijalno- pedagošku pomoć i podršku, obavljeno je više od 100 tretmana u porodici na razrješavanju problema s kojima se suočavaju da bi pronašli usmjerenje na otkrivanje, evidentiranje i zaštitu ove kategorije osoba, uključujući i njihove porodice.