29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Septembar 2013 08:12

BNP večeras u Podgorici

Bosansko narodno pozorište Zenica već na samom početku nove sezone nastavlja tradiciju internacionalnih gostovanja i učešća na festivalima. Ovog puta biće jedino bosanskohercegovačko pozorište koje će učestvovati na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) u Podgorici (Crna Gora) i to sa predstavom Priča sa istočne strane, koju su Zeničani radili u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom u protekloj teatarskoj sezoni.

 

Predstava će biti izvedena večeras (subota) u 22 sata na Velikoj sceni Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“. Pred publikom festivala FIAT, koji ove godine preferira politički teatar i koji je takmičarskog karaktera, pored bosanskohercegovačke predstave biće izvedene i predstave iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije. O najboljima u takmičarskom programu odlučivat će žiri u sastavu: Matko Botić, kritičar i teatrolog (Hrvatska), Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja (Srbija) i Vasko Raičević, dramaturg (Crna Gora). Posljednjeg dana Festivala oni će dodijeliti nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju (autora) i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

 

Predstavu Priča sa istočne strane režirala je Aida Bukvić po tekstu Darka Lukića, a u ovoj duodrami igraju Snežana Vidović i Sead Pandur. 

 

BNP Zenica će i u narednom periodu svoja produkcijska ostvarenja izvoditi na internacionalnim festivalima. Javnosti dobro poznata predstava Grebanje ili Kako se ubila moja baka, biće izvedena u okviru programa 53. festivala MESS u petak, 4.10. u Narodnom pozorištu Sarajevo, na Joakim InterFestu u Kragujevcu u subotu, 12.10., te na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Bez prijevoda Užice 2013. Dokaz da zenički teatar radi zapažene predstave za djecu je to da je, među mališanima popularna, predstava Kraljica Vešmašina uvrštena u ovogodišnji program Children MESS i biće izvedena u subotu 5.10. u Kamernom teatru 55.