18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Septembar 2013 22:14

BiH pobjedila u Slovačkoj

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Žilini s 2:1 pobijedila selekciju Slovačke i došla na korak do plasmana na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.Iako je prvo poluvrijeme utakmice na stadionu ''pod Dubnom'' ličilo na utakmicu u Zenici, u kojoj su Slovaci defanzivnom igrom uspjeli pobijediti s 1:0, najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine u drugom poluvremenu nisu dopustili reprizu tog susreta. Reprezentacija BiH započela je susret ofanzivno, a prvu priliku imali su Misimović i Džeko već u petom minutu susreta. 

 

Misimović je nakon odlične akcije šutirao u lijevi ugao golmana Muche, a zatim je s nešto veće udaljenosti snažan udarac uputio Džeko, međutim u oba slučaja slovački golman je uspješno intervenisao. 

 

Slovaci su igrali slično kao na ''Bilinom polju'' u Zenici. Branili su svoj gol od napada bh. tima i čekali brze kontranapade. Prvu ozbiljniju šansu imali su upavo iz jedne takve situacije u 16. minutu susreta, ali Begović je bio na mjestu. 

 

U nastavku susreta nije bilo velikih uzbuđenja. BiH nije imala rješenje za slovačku odbranu, a s druge strane domaći tim imao je nekoliko prilika da ozbiljnije ugrozi Begovića. Najbolju priliku imao je Nemec u 33. minutu, međutim bio je neprecizan. 

 

Slovaci su poveli u 42. minutu nakon odličnog kontranapada. Strijelac je bio Hamšik. 

 

U posljednjim minutama prvog poluvremena BiH je zaprijetila preko Pjanića i Džeke, ali poravnanja nije bilo.

 

Početkom drugog poluvremena Slovaci su odmah stvorili dobru šansu, ali i BiH je nekoliko minuta kasnije zaprijetila domaćem golmanu. 

 

Dobar ali neprecizan šut ka protivničkom golu uputio je Lulić u 58. minutu. Minutu kasnije šut Salihovića za malo prolazi pored rašlji Muchinog gola. Slovaci su u narednom periodu uglavnom branili prostor ispred svog gola.

 

Sušić u 69. minutu umjesto Salihovića u igru ubacije Višću, a u istom minutu Bičakčić dobrom reakcijom na ubačaj iz kornera dovodi BiH do poravnanja. 

 

Bh. nogometaši nastavili su s napadima, željeli su odnijeti puni plijen iz Slovačke, što je ponovo otvorilo prostor za kontre Slovaka. Iz jedne takve situacije zaprijetio je je ponovo Nemec u 73. minutu utakmice. Srećom za BiH bio je neprecizan. 

 

U 77. minutu umjesto Misimovića ulazi Hajrović, koji minutu kasnije s više od 20 metara postiže nevjerovatan pogodak za vodstvo BiH od 2:1. Gol koji najvjerovatnije Bosni i Hercegovini donosi plasman u Brazil naredne godine.

 

Od tog momenta BiH je zaigrala dosta defanzivnije. Bh. nogometaši spretno su do posljednjeg sudijskog zvižduka čuvali loptu i novim bodovima zadržali prvo mjesto u kvalifikacijskoj grupi. 

 

Obećao sam da će momci da daju sve od sebe, bio sam ubijeđen da će odigrati dobru utakmicu - izjavio je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić nakon pobjede njegovih izabranika nad selekcijom Slovačke večeras u Žilini.

Čestitao je igračima na borbenosti i dobroj igri u trenucima kada su imali rezultatski zaostatak.

- Prije njihovog gola bojao sam se da ne bude slično kao u Zenici jer smo počeli ostavljati previše prostora što nam se osvetilo. No, zalaganje igrača se na kraju isplatilo i mislim da ovi momci zaslužuju da odu na svjetsko prvenstvo - dodao je selektor bh. reprezentacije.

Junak utakmice bio je novajlija u dresu bh. selekcije Izet Hajrović koji je ušao u 77. minuti i već iz prvog dodira lopte, snažnim udarcem sa više od 20 metara matirao slovačkog golmana.

- To je bio moj prvi dodir, odmah sam opucao i postigao gol. Presretan sam, ovaj gol je za cijelu BiH - kazao je Hajrović.

Napadač bh. reprezentacije Edin Džeko izjavio je da je ekipa ispunila cilj.

- Od ove dvije utakmice trebala nam je jedna pobjeda. Dobili smo ovdje, izabrali smo teži put, ali smo pokazali da smo najbolji kada je najteže - kazao je Džeko.

 

Rezultati osmog kola  G-grupe kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu:

Marijampole: Litvanija - Lihtenštajn 2:0
Žilina: Slovačka - Bosna i Hercegovina 1:2 
Piraeus: Grčka - Latvija 1:0

Tabela G-grupe:

1. Bosna i Hercegovina 8 6 1 1 25:5 19 
2. Grčka 8 6 1 1 9:4 19 
3. Slovačka 8 3 3 2 9:7 12
4. Litvanija 8 2 2 4 7:10 8 
5. Latvija 8 2 1 5 8:16 7
6. Lihtenštajn 8 0 2 6 3:19 2 

Preostali susreti u grupi:
- 11. oktobra: 
Grčka - Slovačka
BiH - Lihtenštajn 
Litvanija - Latvija

- 15. oktobra:
Litvanija - BiH
Grčka - Lihtenštajn
Latvija - Slovaka