28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 08 Septembar 2013 19:39

Formirana zajednica Premijerligaša

RUKOMET KONSTITUISANA ZAJEDNICA PREMIJERLIGAŠA BIH - PANE ŠKRBIĆ – PRVI PREDSJEDNIK - Potpredsjednici Zajednice PL su David Grbavac (HRK ,,Izviđač'') i Edin Osmanović (RK ,,Gradačac''), a generalni sekretar Branko Prnatović (RK ,,Sloga'')

 

Danas je u Zenici održana konstituirajuća sjednica Skupštine rukometnih premijerligaša BiH, odnosno  sastanak predsjednika i predstavnika rukometnih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, na kojoj je, na osnovu Statuta Rukometnog saveza BiH, usvojen Pra-vilnik Zajednice, te izabrana radna tijela i organi Zajednice. 

 

Tako je za prvog predsjednika Zajednice premijerligaša BiH izabran  Pane Škrbić, predsjednik RK ,,Čelika'' iz Zenice. Potpredsjednici su David Grbavac (HRK ,,Izviđač'', Ljubuški) i Edin Osmanović (RK ,,Gradačac''), a generalni sekretar je Branko Prnatović (RK ,,Sloga'' – Doboj). Sjedište Zajednice premijerligaša je u Zenici.  Povodom najnovije situacije u Premijer ligi BiH, izazvane odgađanjem  prvog kola Premijer lige, premijerligaši su na sastanku u Zenici usvojili vrlo oštre zaključke, u kojima se, između ostalog, kaže:

- Premijerligaši BiH ultimativno zahtijevaju od Izvršnog odbora RS i sudijske organizacije da odmah i bez odlaganja, a najdalje do utorka 10. septembra, riješe međusobne nesporazume sa sudijama, tako da Liga mora započeti narednog vikenda. Ako se to ne desi i ukoliko Savez ne nađe rješenja do utorka – Zajednica premijerligaša traži ostavku kompletnog Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH, a  Zajednica će odmah preuzeti sama  voditi Premijer ligu, iako je taj potez (preuzimanje Lige) u danas usvojenom Pravilniku Zajednice planiran tek za  narednu prvenstvenu sezonu - 2014/2015. godine – kaže se u Saopštenju sa sastanka Zajednice rukometnih Premijerligaša BiH. 

Novoizabrani

predsjednik Zajednice Pane Škrbić  kaže da će Premijer ligaši  Savezu fakturisati troškove koje su klubovima prouzrokovali najavljeno a neodigrano prvo kolo Premijer lige proteklog vikenda, što u prosjeku od kluba do kluba iznosi od jedne hiljade do hiljadu i pol maraka. ,,Čelik'' je, recimo, plakatirao cijeli grad, imao troškove reklame i slično, kod dobojske ,,Sloge'' igrači su bukvalno sjedili u autobusu spremni za putovanje u Čapljinu i slično.

 

- Na sjednici Zajednice premijerligaša je konstatovano da je konstitusanje Zajednice istorijski događaj za rukometni sport, gdje  su nagomilani ogromni  problemi. Klubovi su suočeni sa činjenicom da je novca za takmičenje iz godine u godinu sve manje, pa su potrebne stalne mjere štednje. Zato se traži maksimalna racionalizacija svih troškova. Zajednica je uputila apel za hitno traženje generalnog sponzora Premijer rukometne lige, traži se objedinjavanje sportske opreme na nivou Lige, te da se raspiše tender za stalne TV prenose prvenstvenih rukometnih utakmica jednom nedjeljno. Premijerligaši traže smanjenje troškova kotizacije za takmičenje prema Rukometnom savezu BiH - sa pet na dvije hiljade i pet stotina KM godišnje – ističe Škrbić u prvoj izjavi za medije. 

 

- Takođe, Zajednica je, zbog smanjenja troškova Lige,  protiv održavanja  Lige za doigravanje nakon završetka Premijer lige, te je naložila klubovima u Federaciji hitno osnivanje kantonalnih rukometnih saveza tamo gdje ih nema, kao i  konstituisanje rukometnog Saveza Federacije BiH.  Zajednica premijerligaša je odlučila preuzeti sudbinu Premijer lige BiH u svoje ruke i zajedno sa drugim odgovornim faktorima rješavati nagomilane probleme. Najavićemo naše delegacije kod entiteskih premijera Nikšića i gospođe Cvijanović, kako bi  ih upoznali sa našim problemima. Mnogo je problema u rukometu i Premijer ligi i učinićemo sve da rukometni sport ,,iščupamo'' iz kandži politike i da nam sutra sudbina rukometa u državi bude bolja. Rukometni sport je sport broj dva u državi, odmah iza fudbala, i tu činjenicu treba iskoristiti za daljnji razvoj ovog sporta. Odluka da sjedište Zajednice bude u Zenici je priznanje za RK ,,Čelik'' - da vodi ispravnu klupsku i ukupnu politiku – izjavio je Pane Škrbić. 

 

Press Zajednice PL BiH