28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Septembar 2013 19:19

Galerija: I meni treba sport

Danas su na Kamberovića polju na teniskim terenima u Zenici održani prvi treninzi sa djecom oboljelom od šećerne bolesti, a koji se realizuju u okviru projekta „I MENI TREBA SPORT“. Projekat implementira Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti „Zenica“ iz Zenice uz finansijsku podršku općine Zenica. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

 

Ovim projektom se želi stvoriti mogućnost za grupu djece i mladih, oboljelih od šečerne bolesti, da se aktivno bave sportom i da im se pruži bolja socijalna zaštita i ukljućenost u društvo. Jedanaestero djece i mladih će biti uključeno u treniranje tenisa, kako bi se motivisali za bavljenje sportskim aktivnostima i time doprinijeli boljoj regulaciji šećera u krvi i smanjenju komplikacija do kojih dovodi loše regulisan šećer. 

 

Naš cilj je da djeca i mladi redovno treniraju i steknu osnovna znanja iz tenisa. Pored djece u projekat su uključeni i  njihovi roditelji. I djeca i roditelji će biti edukovani o bitnosti bavljenja sportom i  zdravoj prehrani.  

 

Bavljenje sportom je jedan od glavnih faktora prevencije komplikacija kod oboljelih od šećerne bolesti. Obzirom da djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti imaju manje mogućnosti za bavljenje sportom i često su im iz subjektivnih razloga one uskraćene, ovim projektom, ćemo ih ohrabriti da se aktivno uključe i steknu samopouzdanje o vlastitim mogućnostima, a neophodno i u njihovom daljem životu.  Djeca su budućnost daljeg razvoja naše lokalne zajednice i treba da pokažemo da svi imaju jednaka prava i mogućnosti. 

 

Naš sveukupni cilj je stvarenje boljih mogućnosti kroz sistemska rješenja za aktivno uključenje djece oboljele od šećerne bolesti u sport i zadržavanje u istom, bilo profesionalno ili rekreativno, uključujući i djecu koja nisu oboljela, što je odlična prevencija i osnova za bolje zdravlje djece i mladih. Za ostvarenje sistemskih rješenja neophodna je saradnja i podrška svih obrazovnih, sportskih i javnih institucija u našem gradu i kantonu.


KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

 

Sekretar  Udruženja:

HARIS DELIĆ