29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Septembar 2013 07:33

Plavi krug BNP-a

Bosansko narodno pozorište Zenica i Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti počeli su realizaciju projekta „Plavi krug“, pozorišnu predstavu koju po tekstu Vladimira Đorđevića režira Miroljub Mijatović, glumac i rukovodilac Dječije scene BNP Zenica.

 

Zvanično potpisivanje Ugovora o saradnji upriličeno je ponedjeljak, 26.8. u Konferencijskoj sali zeničkog teatra, kojemu su prisustvovali dr. Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica i Miroslav Dujak, predsjednik Udruženja. Primarni cilj ove saradnje javnog i civilnog sektora je da se kroz pozorišnu predstavu i niz drugih programa djeca i mladi educiraju o ovoj učestaloj bolesti. Ideja je povećati stepen informiranosti i senzibiliziranosti na svakodnevnu borbu oboljelih, naročito onih najmlađih. 

 

Projekat ove vrste još jedan je dokaz da je BNP Zenica, pored toga što producira izuzetno zapažene umjetničke projekte, u isto vrijeme i društveno odgovorna i angažovana umjetnička organizacija, koja značajan dio svoje misije realizira kroz projekte edukativnog karaktera. 

 

U predstavi igraju polaznici DOL scene, a premijerna izvedba zakazana je za četvrtak, 14. novembra, nakon koje će „Plavi krug“ imati priliku pogledati učenici 19 osnovnih škola sa područja Općine Zenica u periodu do marta 2014. godine. Ovaj značajan edukativno-umjetnički projekat sufinansiran je sredstvima Federalnog ministarstva zdravstva.