19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 16 Avgust 2013 07:27

Foto: Kako izgleda novi displej

Na soliteru u centru Zenice (preko puta Elektrodistribucije Zenica), nedavno je završeno demontiranje starog displeja, a postavljene su čelične konstrukcije za dva nova, velika displaya, koji će, kako smo doznali u Službi za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica, biti montirana do polovice augusta, kako je nedavno objavila Naša riječ.

 

"Novi displayi su dimenzija 6×4 metra, a osim što će, kao i dosadašnji prezentirati informacije o satu, datumu i temperaturama u našem gradu, Zeničani će moći na njima iščitavati i satne prosjeke zagađujućih supstanci u zraku, poput koncetracija sumpornog dioksida – SO2, azotnih oksida – NO, NO2 i NOx, lebdećih čestica, ozona, ugljičnog monoksida kao i drugih štetnih materija.

 

Podsjetimo, u zeničkim naseljima Novo Radakovo i Tetovo, već su instalirana dva manja display-a, koja  također imaju ulogu informiranja građana o aerozagađenju. I veliki display-i bit će uvezani sa jednom od tri nove mjerne stanice, locirane u centru Zenice, Tetovu i u Novom Radakovu.

 

Ove mjerne stanice posjeduju najsuvremeniju opremu po evropskim standardima za mjerenje aerozagađenja. Ukupna vrijednost ova četiri display-a je 303 hiljade KM, a Općina Zenica je za čeličnu konstrukciju dva velika displaya uložila oko  83 hiljade KM, dok su sanacija krova i elektroradovi koštali oko 37 hiljada maraka"-objavila je Naša riječ

 

novdispze3