27 Septembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Avgust 2013 04:28

Manje poslovnica i u FBiH

U Federaciji BiH /FBiH/ je tokom prošle godine i u prva tri mjeseca ove godine  zatvorena 31 bankarska poslovnica, pokazuju najnoviji podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

 

U prva tri mjeseca ove godine osnovana je jedna nova poslovnica, ali je, istovremeno, još jedna ukinuta. U federalnoj Agenciji za bankarstvo smatraju da je uzrok za ovaj negativni trend finansijska kriza. Banke u FBiH imale su ukupno 585 poslovnica, što je za 3,6 odsto manje nego 2011. godine.

 

Zatvaranje bankarskih poslovnica znači i gašenje brojnih radnih mjesta, a pretpostavlja se da je riječ o ukidanju više od 100 radnih mjesta, piše "Dnevni avaz". Banke u Evropi prošle godine zatvorile su oko 5.500 poslovnica, i nakon toga se sve više okreću internetskom poslovanju. U zemljama EU najveća racionalizacija bankarskog poslovanja dogodila se u Španiji, gdje je od 2008. godine zatvorena skoro petina poslovnica, a španska kreditna banka "Bankia" morala je da uvede mobilni servis za svoje klijente – autobus koji je obilazio udaljena područja.