18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Avgust 2013 06:21

Jariću nagrada u Crnoj Gori

NA FESTIVALU KRATKE PRIČE U PETNJICI, CRNA GORA -  Abid Jarić ponovo nagrađen za priču inspirisanu Bihorom - Književnik Abid Jarić iz Zenice je sa pričom “Pismo” osvojio drugu nagradu na Festivala kratke priče inspirirane Bihorom, organiziranom u okviru manifestacije “Zavičajne staze -Bihor 2013” u Beranama, Crna Gora, koju organizira Centar za ruralni razvoj Petnjica.


Podsjetimo, Jarić je prošle godine sa pričom Sahat pobijedio na ovom Festivalu. Stručni žiri je prošle, ali i ove godine, konstatirao nesumnjiv kvalitet pisanja zeničkog pisca koji nema nikakve veze sa Bihorom i Sandžakom, a napisao je priče koje su vrlo slikovito prožete toponimima, adetima i mentalitetom Bihoraca. Kako se ne bi takmičio i na narednom Konkursu, organizatori su Jariću ponudili da bude u ocjenjivačkom žiriju naredne godine.

 

Tokom književne večeri “Refik Ličina sa prijateljima” održane protekle subote u Domu kulture u Petnjici, žiri u sastavu: predsjednik Safet Sijarić, članovi Ognjen Spahić i Faiz Softić, proglasio je najbolje priče. Prvu nagradu osvojio je Stamen Milovanović iz Niša za priču „Todor Željkin“, drugu Abid Jarić iz Zenice za priču “Pismo”, a treću Mehmed Đedović iz Kalesije za priču „Bilo dijete sad ga više nema“. Dvije specijalne nagrade za autentično pripovijedanje dodijeljene su Seadu Rambedoviću i Šemsudinu Hadroviću.

 

Najboljim autorima, pored novčanih nagrada i diploma, pripale su i plakete, umjetničko djelo akademskog vajara Adina Rastodera, mladog darovitog umjetnika iz ovih krajeva, koji završava magisterij na čuvenoj Sorboni.

 

Jariću je, na fotosu, nagradu uručio Safet Sijarić, predsjednik žirija