29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 08 Avgust 2013 02:28

Opasne papuče

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da se u popularnim 'kroksicama' nalaze kemikalije potencijalno problematične za ljudsko zdravlje.

 

Popularne 'kroksice', papuče koje su nadimak dobile po proizvođaču 'Crocsu', navodno u sebi sadrže tvari koje su potencijalno problematične za ljudsko zdravlje. Kako piše i24 news, istraživanje koje je naručila njemačka televizija WDR na deset pari plastičnih papuča različitih cijena i proizvođača, pokazalo je da se u 'kroksicama', ali i u obući nekih drugih velikih kompanija, mogu naći različite nepoželjne kemikalije.

 

Spominju se tako kancerogeni i mutageni policiklički aromatični ugljikohidrati (PAH), koji su otkriveni u šest od deset ispitivanih pari papuča, a najveća je koncentracija zabilježena u onima crne boje. Ipak, među njima nije bilo 'kroksica'. S druge strane, u 'kroksicama' su otkrivene četiri vrste otapala koja mogu dovesti do nadraženja kože i alergijskih reakcija.

'Ne znamo koji su konkretni parametri korišteni u istraživanju na kojem se temelji informacija [WDR-a]. Nadalje, naši proizvodni procesi podešeni su tako da svi proizvodi budu u skladu s europskom regulativom', odgovorili su iz Crocsa na upit za komentar.

 

Inače, njemački Savezni institut za analizu rizika svim konzumentima savjetuje da izbjegavaju kupovinu plastične obuće s neugodnim mirisom jer je to jedan od mogućih znakova da 'puštaju' štetne tvari. Savjetuju i nošenje čarapa jer koža tako teže apsorbira eventualno opasne kemikalije.