28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Avgust 2013 06:12

Pansion za pse: Boni

U zeničkom prigradskom naselju Gornja Zenica formiran je prvi pansion za pse na ovom području. Realizacija ideja porodice Jelić ovih dana dobija svoj puni oblik, na radost četveronožnih ljubimaca, ali i njihovih vlasnika.

 

- Ime pansiona «Boni» smo dali po psu kojeg smo udomili sa ulice i odgojili, ali je jednog dana nestao, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Zato, kad smo se odlučili na pravljenje pansiona, nazvali smo ga po Boniju. Imamo desetak boksova, a iz dana u dan uvjeti za njihovu igru i život se poboljšavaju, kazao nam je Bojan Jelić. 

 

"Boni" pruža usluge čuvanja i njege za kućne ljubimce za vrijeme godišnjih odmora ili odusustva, ali i usluge njege i brige za pse - štićenike udruženja i organizacija za zaštitu životinja.

 

- Istinsko «odmaralište» za pse u prirodi omogućava im i kvalitetnu veterinarsku pomoć, a uz pomoć prijatelja iz restorana «Titanic» i drugih prijatelja projekta koji nam doniraju hranu psi se istinski dobro hrane, kaže Bojan. 

 

Na samom ulazu na posjed dočekuje nas Mila, ljubimica porodice Jelić i «pas čuvar» ostalih u pansionu. Koji metar dalje nalazi se šarplaninac koji veličinom ulijeva strahopoštovanje. Za njega Bojan, dok ga teškom mukom vodi, kaže da pojede dva ogromna obroka. Uskoro će svi psi imati «stalno šetalište» odmah uz boravište.


- Još smo u fazi registrovanja i procedura, tako da ljudi i ne znaju za nas. Iskustva smo pokupili od pansiona koji već djeluje u Sarajevu. Što se tiče Zenice, još nije bilo javljanja za čuvanje pasa u toku odmora, ali vjerujemo da će ih biti, kaže Jelić. 

 

- Cijene čuvanja se kreću od 3 do 14 KM po danu, zavisno od više elemenata. Cijenu smo prilagodili sponzorisanim psima iz udruga, a u Zenici sarađujemo sa «Šapom», kazao nam je Bojan. 

 

Zenica je grad koja, ponajviše, ima problema sa napuštenim psima na ulicama, tako da je otvaranje pansiona u privatnoj organizaciji primjer kako se bez mnogo sredstava problemi mogu kvalitetno riješiti kada za to postoji želja. 

 

Bojan nam kaže da su trenutni stanari pansiona udomljeni psi, koje su doveli aktivisti zeničkog udruženja za zaštitu životinja. Što se tiče vlasničkih pasa, organizovano je čak i preuzimanje pasa, kao i njihovo vraćanje vlasnicima, koji se nakratko moraju rastati od svojih ljubimaca. 

 

bonipan1