29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Avgust 2013 09:26

Detalji tragedije u Staroj jami

Rudar zeničkog rudnika Almedin Smriko (31) je poginuo, a četvorica njegovih kolega su zadobili teške povrede u sinoćnjoj nesreći u transportnom hodniku Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica. 

 

Kako je za potvrdio tehnički direktor Rudnika Munir Halilović, do nesreće je došlo nešto prije 21,30 sati, nakon što je ekipa u kojoj se nalazio Smriko izvršila miniranje u komori Stare jame, nakon čega je najvjerovatnije uslijedilo tzv. „španovanje“, odnosno oslobađanje pritiska i odron materijala na rudare. 

 

- Rudarski inspektor je na putu ka ovamo i više ćemo znati nakon njegovog nalaza, kazao nam je Halilović. Predsjednik sindikata RMU Mehmed Oruč potvrdio nam je da je u kontaktu sa porodicom povrijeđenih i stradalog, te da za sada nema informacija o više stradalih.  Prema prvim podacima teške povrede su zadobili rudari Salko Dilaver, Binezudin Nukić, Asmir Šahdan i Admir Mujezinović. Iako nema službene potvrde, prema dostupnim podacima niti jedan od njih nije u životnoj opasnosti. Uglavnom imaju povrede ekstremiteta i glave. Osim ove četvorice, na probleme su se žalila još dvojica rudara, ali njima je pomoć ukazana na licu mjesta.  Kako saznajemo, poginuli rudar je nedavno položio i preuzeo dužnost palioca mina. Prije nešto više od godinu njegovu porodicu je zadesila još jedna tragedija, jer mu je poginuo otac na gradilištu..