28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Avgust 2013 02:43

Trećina Radnih zona u funkciji

Od 69 poduzetničkih zona u FBiH, u koje je federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta za šest godina uložilo oko 11,6 miliona KM, trećina je u funkciji i u njima se godišnje otvori oko stotinu radnih mjesta. Kazao je to Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, nakon što je Vlada FBiH razmatrala informaciju o stanju poduzetničkih zona.


Prema ovoj informaciji, veliki broj poduzetničkih zona još nema urađenu kompletnu infrastrukturu, što je potrebno da bi bile spremne za ulazak investitora, dok sistemi poticaja sa različitih nivoa vlasti nisu usklađeni, što umanjuje efikasnost. “Od sredstava koja smo mi dodijelili mogu se napraviti samo tri do četiri industrijske zone. To su skupi projekti, u regionu se ulaže 20 puta više. Ali u odnosu na prethodne godine došlo je do unapređenja. Općine su u industrijske zone uložile pet puta više nego mi. Neke zone rade, daju dobre efekte, zapošljavaju stotine ljudi i popunjene su, a neke su u početnim fazama. Njih 11 je u fazi izgradnje i u njima nema poslovnih subjekata”, rekao je Halimović.

 

Naglasio je da su poduzetničke zone najbrži način zapošljavanja i namijenjene su malim i srednjim preduzećima kojima je daleko lakše tu početi posao nego samostalno, jer u poduzetničkoj zoni imaju osiguranu infrastrukturu i imaju mogućnost povoljnijeg poslovanja. “Samo u 2011. godini u industrijskim zonama je osigurano 119 novih radnih mjesta. U ovim zonama se nalaze proizvodne i izvozno orijentisane firme koje zapošljavaju veći broj ljudi”, rekao je Halimović i dodao da je Ministarstvo i u 2013. godini planiralo dva miliona KM za poduzetničke zone.

 

Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, istakao je da su se poduzetničke i industrijske zone kao i poslovni inkubatori pokazali kao uspješni modeli ako ih se na pravi način organizuje i finansira. “Po broju malih preduzeća i stanju u njima sigurno je da još nije uloženo dovoljno u poduzetničke zone ili uslovi nisu dovoljno dobri”, dodao je Gavran. Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, istakao je da poduzetničke zone jesu potrebne, ali da prije ulaganja u njih mora postojati strategija koja će odrediti koje su zone potrebne i koliko njih.

 

Napomenuo je da BiH generalno nema strategiju razvoja, te da je jedna takva strategija usvojena, ali nije implementirana jer nije potvrđena s mjerama ekonomske politike.

“Ulaganje u industrijske zone bilo je prepušteno instinktu onih koji ulažu, a ne na čvrstim i utemeljenim pretpostavkama šta je to što BiH treba u ovom trenutku, koje vrste usluga. Zato smo imali situaciju da su zone trajale koliko su trajale povlastice iz EU”, dodao je Bakšić.