28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 01 Avgust 2013 03:04

Nekažnjeni prekršaji kroz BiH

Vozačima automobila sa stranim tablicama u BiH izrečene su kazne u iznosu od 17,3 miliona KM, ali je naplaćeno svega 3,2 miliona KM iz razloga jer policija ne može slati kaznene naloge na adrese u inostranstvu, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo.  BiH gubi milione maraka jer policijske agencije rijetko uspiju naplatiti kazne stranim vozačima. Vozači koji nemaju prijavljeno prebivalište nedostupni su nakon odlaska iz zemlje. 

 

Policijske agencije ne mogu slati naloge na adrese u inostranstvu jer BiH nije potpisnica međunarodnih sporazuma o naplati saobraćajnih prekršaja, kazali su novinarima CIN- a policijski zvaničnici. Vlasti neće moći naplatiti najmanje 8,3 miliona KM kazni samo za 2009. i 2010. godinu, jer je od vremena kada su ti prekršaji počinjeni istekao zakonski rok gonjenja od godinu dana, te je nastupila zastara.  U ovom periodu naplaćeno je tek 1,7 miliona KM od iznosa izrečenih kazni. 

 

Policijski podaci pokazuju da se najmanje 64 posto kazni odnosi na prekoračenje brzine koju su zabilježili stacionirani i mobilni radari na cesti.  Ostatak se odnosi na kazne za nekorištenje pojasa, oduzimanje prava prvenstva, vožnju pod dejstvom alkohola, nepropisno parkiranje, saobraćajne nesreće.  U policijskim upravama kažu da se problem djelimično može riješiti uspostavom međupolicijskog jedinstvenog sistema obavještavanja u zemlji u koji bi bila uključena i Granična policija BiH. 

 

Ona bi po uzoru na evropske graničare mogla isključiti vozilo iz sabraćaja do izmirenja kazne. MUP Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona su uspostavila elekronske baze podataka u koje unose podatke o vozilima sa inostranim registarskim tablicama koja su prekoračila dozvoljenu brzinu ili počinila neke druge prekršaje.  Ukoliko zaustave vozila koja su registrovana u bazi, oni mogu naložiti vozačima da odmah plate kaznu za ranije počinjene prekršaje ili da to učine u zakonskom roku do sedam dana. Policijski zvaničnici objašnjavaju da se kazne i tada naplaćuju, uglavnom, od vozača koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH, dok strani vozači napuste zemlju ne plativši kaznu.