29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 Juli 2013 15:54

Sukob stražara KPZ-a i policajaca

Dvojica zatvorskih stražara, zaposlenika Kaznenopopravnog zavoda Zenica, napali su u noći sa srijede na četvrtak patrolu Policijske uprave Zenica, a u napadu je povrijeđen jedan policajac, saznaje "Avaz". 

 

Obračun se dogodio u centru Zenice, u ulici Abdulaziza Aska Borića, nekoliko minuta prije ponoći. Kako saznajemo, policajac S. C. pokušao je legitimirati osobe i pregledati vozilo Ford (283-K-468), nakon čega su ga prvo verbalno, a potom i fizički, napali vozač i suvozač. Nakon što je S. C. dobio udarac otvorenom šakom u glavu, njegov kolega iz patrole pozvao je pojačanje i za manje od tri minute na platou prekoputa apoteke "Mr. Weiss" našlo se nekoliko policijskih vozila i desetak policajaca.  Vozač i suvozač iz Forda su savladani te je utvrđeno da su obojica pod utjecajem alkohola (1,7 i 0,5 promila, op. a.) te da su obojica zaposlenici KPZ-a Zenica.


Uhapšeni su vozač Almir Mujkanović (28) i suvozač Albin Zukan (39). Obojica su zadržana u Policijskoj upravi, a nadležnom tužilaštvu podnesene su krivične prijave protiv njih. Policija tereti Mujkanovića za krivično djelo napad na službenu osobu, a Zukana za sprečavanje službene osobe na dužnosti.  S obzirom na to da je slučaj zadokumentiran te da je prijava tek jučer iz Ministarstva unutrašnjih poslova upućena službenim putem Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, nema reakcija iz ove ustanove, ali ni iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica, koji će tek naknadno biti zvanično obaviješten o hapšenju dvojice zaposlenika van radnog vremena.  Saznajemo da je Mujkanović, napadač na policajca, primljen u KPZ Zenica prije četiri i po godine te da je među stražarima poznat kao vrstan malonogometaš, član zatvorskog tima koji je osvajao više nagrada na domaćim i međunarodnim susretima zaposlenika zatvorskih ustanova.  Nakon intervencije, napadnuti policajac primljen je u Stanicu hitne pomoći Zenica, gdje su mu konstatirane kontuzije, otekline i posjekotine od udarca u lice. Nakon što je zbrinut, pušten je na kućno liječenje, rečeno nam je u Hitnoj pomoći. (avaz)


 Mujkanović i Zukan tvrde da su bili u ribolovu i da je Mujkanović u čekanju provjere podataka rekao  da ide u auto po košulju, jer je bio  u potklošulji, međutim, policajac ga je udario i oborio na na zemlju, te držao na zemlji, dok nije došlo pojačanje.


- Ja njega nisam udario, tvrdi Mujkanović.  Najteže je prošao Zukan, koji kaže da je pokušavao smiriti situaciju. Ima slomljenu ruku, za što okrivljuje policajce. 

 

- iako su policajci govorili da ja nemam veze sa događajem, pojačanje koje je stiglo je mene oborilo na haubu i udaralo, nisu mi htjeli omogućiti dolazak ljekara u pritvoru,  kad sam pušten, otišao sam ljekaru i konstatovan je lom ruke u laktu, kaže Zukan. Obojica su danas angažovali advokata, te zatražili da se podnese kontraprijava protiv policajaca zbog prekoračenja upotrebe sile. Hidajet Jabandžić, direktor zeničkog zatvora kaže da će se o slučaju očitovati kad dobije službeni dopis iz policije. . 


w233ffr5