20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Juli 2013 16:59

Ekspert UEFA-e na Bilinom polju

Ekspert Evropske nogometne federacije (UEFA) za stadione Trygve Borno danas je, nakon dolaska u Sarajevo, odmah obišao stadion Bilino polje u Zenici.

 

Bivši nogometaš norveške reprezentacije i čelnik tamošnjeg saveza, nije bio rječit prilikom posjete stadionu, naglasivši da će impresije onog što vidi za dva dana u BiH predočiti u izvještaju UEFA-i. U pratnji direktora NK Čelik Alije Porče i zeničkog načelnika Husejina Smajlovića (SDA) Borno i saradnici su se upoznali sa stanjem, kao i radovima koji su proteklih mjeseci vršeni na stadionu Bilino polje. 

 

Borna je bio predstavnik UEFA-e uoči utakmice BIH-Portugal, prije dvije godine, kada je odlučio da se utakmice igra na trenu Bilinog polja, koji je tada dodatno  oštećen jakom kišom. Jučer nije krio oduševljenje promjenama koje je vidio u odnosu na stanje iz 2011.

 

Kako nam je potvrdio direktor NK Čelik Alija Porča, delegacija UEFA-e se interesovala za sve detalje eventualnih radova, kao i planove rekonstrukcije. 

 

- Načelnik Smajlović ga je informisao o planovima Općine Zenica, koja je vlasnik stadiona, da povećaju kapacitet stadiona, rekonstrukcijom u fazama. Ono što mu se posebno svidjelo jeste šta je sve uloženo od njegovog posljednjeg dolaska, oduševljen je terenom, kao i do sada urađenim. Svidjela mu se i ideja da se rekonstrukcija može raditi u fazama, naprimjer Sjever i Jug nevezano za istok ili Zapad, a sve ovisno o finansijama. To ga je posebno dojmilo i vjerujem da iz Zenice nosi lijepe utiske, kazao nam je Porča.

 


Delegacija UEFA-e će sutra  ujutro izvršiti uvid u trenutno stanje stadiona "Asim Ferhatović Hase" i "Grbavica" u Sarajevu. Nakon posjete, Borna će nadležnim organima UEFA-e podnijeti izvještaj o stanju terena u BIH. 

Treba podsjetiti da je UEFA centralizovala TV i marketing prava od kvalifikacija za EP 2016. godine, što zahtijeva znatno bolje uslove od onih kakvi su sada na većini stadiona u BiH.

 

(foto: Avaz)