28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Juli 2013 06:06

Rezultati Turističke zajednice ZDK

 Prema podacima Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantonu (ZDK), u junu mjesecu ove godine, u smještajnim objektima na području tog kantona evidentirano je 1.529 gostiju (627 domaćih i 902 strana), koji su ostvarili 3.556 noćenja (923 domaćih i 2.633 stranih). 

 

Stručna saradnica u Turističkoj zajednici ZDK Sanda Spahić u rzagovoru za Fenu navodi da su na području Zenice uglavnom najposjećenije destinacije Smetovi, sa uređenim stazama za šetnju, planinarenje, mjestima za odmor i rekreaciju. 

 

Na Smetovima se nalazi Informativno turistički centar u čijoj blizini su izgrađeni sportski tereni za košarku i nogomet i tereni za odbojku u pijesku, uređene su i staze za brdski biciklizam, postavljena vještačka stijena za sportsko penjanje, a postoji mogućnost i spuštanja paraglajderom uz stručnu pomoć. 

 

Ostale turističke destinacije na području zeničke općine su Bistričak (udaljen od Zenice 25 km), Pepelari, te Lisac (udaljen od Zenice 12 km) na kojem se nalazi Planinarski dom “Tajan” kao i Vrandučka tvrđava udaljena od Zenice 14 kilometara 

 

Spahić navodi i ostale općine kantona sa atraktivnim turističkim destinacijama i to na području Visokog izletište Ravne u blizini arheološkog nalazišta, tunel Ravne kojeg opservira Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, te bogate sadržaje samog izletišta koje ljubiteljima prirode mogu pružiti užitak i nezaboravan ugođaj. 

 

Od ostalih destinacija Spahić ističe Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska sa veoma bogatom i zanimljivom bibliotečkom građom i Kraljevski grad Bobovac na području Vareša, Selo Očevija sa kovačima i starovjekovnim kovačnicama na vodeni pogon, izletiše Kiseljak na području Tešnja, koje je izuzetno zanimljivo, prije svega po nalazištima najkvalitetnijih mineralnih voda i uređenim mjestima za sportske aktivnosti, šetalištima i mjestima za odmor, maglajsku Tvrđavu, Park prirode „Tajan“ sa brojnim zanimljivim pećinama i jezerom Mašica, gusto obraslim šumama punim divljači, na području Zavidovića. 

 

- Imamo mogućnosti organizovanja raftinga na rijekama Krivaja, Bosna i Fojnica u organizaciji nekoliko rafting klubova koji egzistiraju na našem kantonu: RK „Krivaja“ iz Zavidovića, Sportsko rekreativni klub „Bosna“ iz Zenice„Eko viking“ iz Visokog, Eko-rafting klub „Žepče“ i Kajak kluba „Natron“ – kaže Spahić te naglašava da su sve navedene destinacije veoma posjećene tokom cijele godine, a naročito u toku ljetnih mjeseci. 

 

Po njenim riječima Zeničko – dobojski kanton najviše posjećuju turisti koji su u tranzitu i tzv. biznis turisti koji se u principu zadržavaju nekoliko dana, dok u ljetnim mjesecima je zabilježena veća posjeta gostiju, uglavnom ljudi koji privremeno žive u inostranstvu.