19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Juli 2013 07:31

Parkinzi oko zgrada

Mnogobrojni vozači, ali i posjetioci u Zenici nerijetko su negodovali jer se na mnoštvu parking mjesta nalazi oznaka «R», sa brojem koji označava rezervaciju za određeno vozilo. Stotine parking mjesta na, do jučer dostupnim lokacijama, tako su postale «ekskluzivno parkiralište», a pokušaj da se parkira na njih gotovo uvijek je završavao intervencijom «pauka».

 


Direktor zeničkog «Parking servisa» Enes Imamović negira da ovo preduzeće mimo reda «okupira» prostore ispred zgrada, pokazujući da za svako iscrtavanje ispred stambenih objekata postoji prethodni zahtjev Kućnog savjeta zgrade.

 

- Stanari imaju problem, jer neobilježen parking je svačiji parking. Pošto je broj vozila u Zenici, a i onih koji dolaze nekim poslom sve veći, sve su češće situacije da su parkinzi ispred zgrada zauzeti za one koji tu žive. Ako se 80 posto stanara složi, kućni svajet nama upućuje zahtjev i tada se pokreće procedura, od Elaborata, preko odluke općinske službe i Načelnika, te tek onda parking dodjeli nama, a mi izdajemo mjesta po povlaštenoj cijeni samo stanarima i firmama koje imaju sjedište na toj adresi. Nijedan takav parking u gradu nismo mi izmislili, nego smo postupali po odluci stanara, tvrdi Imamović.

 

On navodi da postoji 636 parkinga u šesnaest ulica, čiji stanari su tražili obilježavanje parkinga. Mjesečni zakup takvog mjesta je od 10 do 30 KM, zavisno od zone, uz 50-postotni popust za određene kategorijegrađana.

 

- Krajem prošle godine bilo je izdato 542 od 636 mjesta, dakle 85 posto, a iznajmljivanje se vrši na mjesečnoj bazi, pa i ta cifra varira, navodi Imamović, dodajući da je ova praksa možda nepopularna dijelu građana, ali da time stanari dobijaju sigurnost parkiranja ispred zgrade u kojoj stanuju, uz mogućnost kupovine dodatne parking kartice za goste ili drugo vozilo.

 

Ugovorom sa stanarom koji iznajmljuje lokaciju «Parking servis» se obavezuje da će 24 sata dnevno «čistiti» sva vozila koja nemaju specijalnu oznaku sa vašeg parkinga, a uklanjanje vozila će prekršioca koštati 70 KM.

 

Parkirališne lokaciije stanara u Zenici su Fakultetska (29 parking mjesta), Branilaca Bosne (19), Safvet Bega Bašagića (48), Sestara Ditrih (47), islambegovića put (28), Talića brdo (31), Mokušnice (43), Kočevrska čikma (8), Londža – maksuzija 845), Uzunovića put (22), Jevrejska T9 i T-10 (46), Mejdandžik (99), Londža Obdanište (34), Kino (48), Londža-Roma-Lađana (80), derviša Imamovića Crkvice (9).