28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Juli 2013 12:23

Jonjić priznao krivnju

Optuženi Josip Jonjić (1968.) iz Zenice, koji je optužen za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa tužiocem Odjela III Tužilaštva BiH. 

 

Tužilac je predložio da Sud BiH optuženog Josipa Jonjića osudi na uslovnu osudu, tako što će mu odrediti kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije (2) godine ne izvrši novo krivično djelo. 

 

Optuženi je potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 3. juna. 

 

Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela. 

 

Josip Jonjić se tereti da je neutvrđenog datuma, prije 4. marta 2012. godine, radeći u svojstvu ovlaštene službene osobe, policajca Granične policije BiH, prethodno dogovorio sa trećom osobom sa područja Kosova da, za sumu od 200,00 eura, omogući prelaz preko državne granice između R Crne Gore i Bosne i Hercegovine državljanima R Srbije sa područja Kosova, koji nisu posjedovali važeće vize za ulazak u Bosnu i Hercegovinu. 

 

Ovim sporazumom optuženi je potvrdio da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. 

 

Istovremeno je potvrdio da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu i roku koji mu odredi Sud BiH. 

 

Optuženi se u skladu sa ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju mu odredi Sud BiH. 

 

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.