28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Juni 2013 08:10

Rača:Sahva umjesto MLM-a

Zenički vijećnici jednoglasno su  usvojili Informaciju o odnosima na odlagalištu industrijskog otpada 'Rača'. Prihvatili su prijedlog o ulasku novog investitora, konzorcija 'Sahva' d.o.o. Zenica i njemačkog preduzeća 'Kvorum' iz Njemačke, koji se obavezao da će izmiriti ranije nastala dugovanja i do kraja godine uposliti 45 radnika.

 

Vijećnici su tokom rasprave o ovoj temi upozorili da bi, zbog lošeg iskustva sa zagrebačkom grupacijom 'mlm', koja se povukla nakon kratkotrajnog angažmana na eksploataciji industrijskog otpada, ostavljajući dug od 630.000 KM, sa oprezom morali analizirati novu investiciju. Neki su istakli bojazan da novi investitor, zenička 'Sahva' nema ni osnovne mehanizacije za rad. 

 

- Zajedno za njemačkom firmom 'Kvorum' imamo ozbiljne planove za deponiju 'Rača' i nije istina da ne raspolažemo potrebnom mehanizacijom, - reagovala je na istupe vijećnika predstavnica 'Sahve' d.o.o. Zenica, Habiba Bajramović. Ona je dodala kako ova firma već ima osigurano tržište, te da se, uz potpisane garancije o zapošljavanju 45 radnika do kraja godine, obavezala i na izmirenje duga zagrebačkog 'mlm-a'. 

 

Načelnik Općine Zenica je  priznao da je prevaren od zagrebačkog 'mlm-a', izrazivši uvjerenje da je, prema dokumentaciji koju je dobio na uvid, aktivnost „ove domaće firme, ojačane njemačkim investitorom“, ozbiljan i poželjan aranžman. Od novog investitora je, kaže, tražio dodatne garancije da će sve ugovorene obaveze biti realizovane. 

 

Vijeće je zatim jednoglasno dalo saglasnost na Ugovor o ustupanju Ugovora o uvođenju strateškog partnera za uklanjanje otpada i sanaciju deponije industrijskog otpada 'Rača', koji će početkom idućeg mjeseca potpisati načelnik Općine.

 

rtvze