19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Juni 2013 05:54

Sastanak u Upravi policije

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona analizirane aktivnosti policije poduzete u proteklom periodu i stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona u maju ove godine. Policijski komesar Fahrudin Bečirović susreo se sa šefovima organizacionih jedinica u sektorima uniformisane i kriminalističke policije, te sa načelnicima policijskih uprava i komandirima policijskih stanica na području ZDK.

 

U maju su na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježena 304 krivična djela, što je za 27 manje u odnosu na prethodni mjesec. Najviše krivičnih djela je izvršeno na području iz nadležnosti Policijske uprave I u Zenici. 

 

Aktivnostima policijskih službenika rasvijetljeno je 212 krivičnih djela, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela prijavljeno je 226 lica, od kojih 117 povratnika i 15 maloljetnika. Takođe je konstatovano da je broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici manji za blizu 32%. 

 

U maju je registrovan i 301 slučaj narušavanja javnog reda i mira, u kojima je učestvovalo 338 lica. Posljedice prekršaja su 35 povrijeđenih lica, počiniocima 183 prekršaja su izdati prekršajni nalozi, dok su protiv 155 počinilaca podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Broj ovih prekršaja je u odnosu na prethodni mjesec manji za 27 ili 8,2%. 

 

Evidentirana je 371 saobraćajna nezgoda, u kojima je povrijeđeno 86 lica, od kojih 67 lakše i 19 teže. Šest je građana smrtno stradalo. Broj saobraćajnih nezgoda, kao i broj povrijeđenih u odnosu na prethodni mjesec je na približno istom nivou, ali je broj smrtno stradalih veći za 4 lica u odnosu na prethodni mjesec. 

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona u maju su pronađene i oduzete značajne količine oružja i municije, saopštila je Uprava policije Zeničko-dobojskog kantona. 

 

U završnom dijelu radnog sastanka prisutnim se pridružio i premijer ZDK, Munib Husejnagić, koji je iskoristio sastanak da upozna prisutne rukovodioce organizacionih jedinica i službi, te ukaže na osnovne zadatake i ciljeve koji će biti prioriteti u njegovom budućem radu. U svom kraćem izlaganju policijski komesar Bečirović je informisao premijera Husejnagića o načinu funkcionisanja i ustrojstvu Uprave policije.