16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Juni 2013 06:50

Nikola Kolar

Nikola Kolar, mladi muzičar iz Zenice, novo je lice bh muzičke scene. Sa svojih 19 godina može reći da je na dobrom putu da ostvari svoj muzički san. Naime, prije nepuna dva mjeseca Nikola se preko društvene mreže YouTube prijavio na internacionalno takmičenje gitarista, „The French Guitar Contest 2013“, na kojem se pored njega prijavilo još oko hiljadu izvrsnih gitarista iz cijelog svijeta različite životne dobi i muzičkog iskustva.


Žiri, u čijem sastavu se nalazi pet vrhunskih i svjetski poznatih francuskih muzičara i svirača električne gitare: Norbert Nono Krief, čuveni Stéphan Forté, Ludovic Egraz, Michel Lâg i Kenny Serane, koji je i pokrenuo ovo takmičenje, imali su izuzetno težak posao. Zadatak koji je stavljen pred prijavljene takmičare bio je da na unaprijed pripremljenu matricu svaki takmičar odsvira i snimi svoju varijantu sola, i pri tom, naravno, pokaže svoje znanje i kvalitetu. 

 

Nakon završenog prvog kruga, prije 15-tak dana Nikola ulazi u finalni krug takmičenja među svega 50-tak odabranih. Na taj način on postaje jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, a možemo se pohvaliti da je Nikolina najbliža konkurencija tek negdje iz Bugarske ili Turske, što znači da je on ujedno jedini predstavnik kada su i zemlje bivše Jugoslavije u pitanju, što je samo po sebi već veliki uspjeh.

 

Propozicije takmičenja su takve da se u finalnom krugu takmičenja svi odabrani kandidati predstavljaju sa svojim autorskim kompozicijama. Nikolina kompozicija pod naslovom „My Way To Say I LOVE YOU“ je uz ostalih 50-tak već snimljena i stigla je na adresu direkcije takmičenja, a narednih dana se vrlo nestrpljivo očekuju i rezultati! Kako se radi o internet takmičenju, podrška ljubitelja muzike, električne gitare i onih koji prate slična dešavanja, od velikog je značaja, te se Nikola iskreno nada da će mu njegovi sugrađani, ali i ostali Bosanci i Hercegovci, dati podršku i tako pomoći u nastavku takmičenja.


Važno je napomenuti da je gitara od najranijih dana prisutna u Nikolinom životu, ali je putujući kroz život samo mijenjala svoje namjene. Na početku je bila igračka, zatim postala predmet u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi, da bi danas postala nezaobilazna u stvaranju i interpretiranju muzike bez koje Nikola svoj život ne može ni zamisliti.

Njegov prvi bendovski angažman bio je sa nepunih 14 godina. Bend kojeg je oformio sa svojim prijateljima dobro je poslužio za druženje i okupljanje mladih ljudi koji imaju slične poglede na život, ali je vremenom njegov muzički apetit porastao, pa je tako i započeo svoj autorski rad i svakodnevno vježbanje.

 

Trenutno svira u bendu Nina & LOwerDose i to ni manje ni više nego sa mamom i tatom koji su mu, po svemu sudeći i usadili ljubav prema rock, blues i hard and heavy muzici. Bend Nina & LOwerDose sastavljen je od pet izvrsnih muzičara koji sviraju zajedno već tri godine, a ovih dana rade na pripremi za snimanje svog prvog singla „Ma hajde pusti me“ koji se već može pronaći na njihovom YouTube kanalu u radnoj varijanti.

 

Prije godinu dana maturant Srednje muzičke škole u Zenici, danas student 1. godine Filozofskog fakulteta u Zenici na kulturološkom odsjeku, odlučio je ovim takmičenjem malo razdrmati svoj život. Iako je dosadašnji plasman među 50 najboljih od ukupno 1000 muzičara iz cijelog svijeta sam po sebi već ogroman uspjeh, uz dobru podršku svih nas on svakako može postati još i veći.


Federalna.ba